Tajvanski TSMC ulaže 100 milijardi dolara u izradu čipova

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company objavila je da će u naredne tri godine uložiti 100 milijardi dolara u napredne čipove kako bi pratila rastuću potražnju. Najveći svetski proizvođač čipova uložiće znatno veću sumu novca za proizvodnju nego što je planirano ove godine.

Tajvanski TSMC ulaže 100 milijardi dolara u izradu čipova.

Svetski giganti se proilagođavaju potražnji tržišta

TSMC očekuje da će sredstva koja su uložili iskoristiti za povećanje kapaciteta proizvodnje i podršku u istraživanju i razvoju unapređenih tehnologija. Kompanija smatra da će industrijski trendovi poput 5G i računara visokih performansi podstaći veliku potražnju za poluprovodničkim tehnologijama u narednih nekoliko godina. Takođe, pandemija COVID-19 ubrzala je digitalizaciju u svim aspektima, što je dovelo do rasta akcija TSMC-a.

Globalni giganti za proizvodnju čipova trude se da prošire svoju proizvodnju kako bi udovoljili snažnoj potražnji koja je posledica svetskog nedostatka čipova. Intel je skoro predstavio plan za ulaganje 20 milijardi dolara u nova dva američka pogona za proizvodnju čipova. Kašnjenje u proizvodnji omogućilo je konkurentima TSMC-u i Samsung-u da napreduju. U januaru ove godine TSMC je izjavio da će potrošiti 25 do 28 milijardi dolara, u poređenju sa 17 milijardi koje je uložio 2020. godine. Takođe, planirano je da 80% sredstava bude upotrebljeno za unapređene tehnologije obrade.

Pročitajte i:  TSMC gradi drugu fabriku čipova u SAD

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: