BIZIT 2022

Tama ustupa mesto svetlosti – Sony α7S II

Ljubitelje serije foto-aparata α7 obradovaće vest da je Sony predstavio dugo očekivani novi model α7S II, idealan za fotografe, ali i filmadžije. Ovaj foto-aparat obezbeđuje izuzetan nivo kvaliteta fotografija čak i u veoma izazovnim svetlosnim uslovima, a nudi i odlične mogućnosti za snimanje videa, uključujući rezoluciju 4K bez vezivanja piksela u režimu punog formata.

 

Sony_A7S II_fotografija 3Opseg osetljivosti od ISO 50 do 409.600 pruža bogatije prelaze između nijansi, zahvaljujući senzoru od 35mm sa 12,2 megapiksela i moćnom procesoru BIONZ X. Senzor optimizuje dinamički opseg duž celog ISO opsega i proširuje opseg gradacije tonova pri jakom osvetljenju, dok u senci značajno smanjuje šum. Unapređeni algoritam za obradu slike maksimalizuje mogućnosti senzora i poboljšava prikaz u celom opsegu osetljivosti, posebno od srednjih do najviših vrednosti, što rezultuje oštrim fotografijama sa mnogo detalja, uz niži nivo šuma.

Model α7S II nudi snimanje korišćenjem kodeka XAVC S 4K, pri čemu se koriste informacije sa svih piksela bez preskakanja linija ili vezivanja piksela, pa su i filmovi u 4K rezoluciji jasniji, sa prelepim detaljima i zanemarljivim moire efektom. Puno očitavanje rezolucije bez vezivanja piksela je odlika i snimanja u Full HD rezoluciji, što znači da se u ovom režimu prikupljaju informacije sa približno pet puta više tačaka nego što je potrebno za generisanje Full HD rezolucije, i sabijaju kako bi se postigao visok kvalitet snimka.

Pročitajte i:  PS5 saveti i trikovi: 7 stvari za koje niste znali da PlayStation 5 može da uradi

Ovaj foto-aparat je prvi iz serije α7 koji ima mogućnost snimanja 120 kadrova u sekundi sa punim očitavanjem rezolucije bez vezivanja, a video-zapisi mogu biti montirani u prelepi 4 ili 5x usporeniji snimak u Full HD rezoluciji.

Sony_A7S II_fotografija 2Funkcije za snimanje su dodatno unapređene novim profilima slika, S-Gamut3.Cine/S-Log3 i S-Gamut3/S-Log3, koji pružaju širi dinamički opseg i olakšavaju korekciju boja. Ovaj model takođe nudi do 14 koraka dinamičkog opsega u profilu slike S-Log3 gama, kao i profile S-Gamut/S-Log2 koji su omiljeni među filmskim stvaraocima. Nova funkcija Gamma Display Assist omogućava pregled snimaka i provere fokusa tokom S-Log snimanja, dok je funkcija Zebra, koja obeležava preeksponirane delove kadra, unapređena kako bi omogućila još bolju kontrolu.

Inovativna stabilizacija slike po pet osa, inače veoma popularna među korisnicima foto-aparatima α7 II i α7R II, odlikuje i ovaj impresivni model. Ova funkcija ispravlja podrhtavanje fotoaparata duž pet osa, uključujući ugaono podrhtavanje koje ima najveći uticaj na kvalitet slike i pojavljuje se pri korišćenju telefoto objektiva, podrhtavanje duž horizontalne i vertikalne ose koje se primećuje pri povećanju zuma, kao i rotaciono podrhtavanje koje utiče na noćno snimanje.

Unapređeni Fast Intelligent fokus nudi veću preciznost i brzinu sa 169 autofokusnih tačaka, jednostavniju detekciju kontrasta i brže reagovanje u uslovima slabog osvetljenja (do EV-4), kada je teško proveriti fokus golim okom. Takođe, performanse autofokusa pri snimanju su dvostruko bolje u odnosu na prethodni model α7S.

Pročitajte i:  Sony bi uskoro mogao da predstavi novi model PS5 sa odvojivim disk drajvom

Sony_A7S II_fotografija 1Novo unapređeno elektronsko tražilo XGA OLED Tru-Finder nudi najveće uvećanje kod tražila na svetu, od 0,78x (približno 38,5 stepeni u dijagonalnom vidnom polju) i prikazuje kristalno jasnu sliku preko celog ekrana. Premaz Zeiss T garantuje smanjenje refleksija i, za razliku od optičkog, OLED Tru-Finder tražilo u realnom vremenu prikazuje kako promena ekspozicije, balansa bele boje i druge opcije utiču na izgled fotografije.

Telo foto-aparata α7S II napravljeno je od legure magnezijuma koja mu daje lakoću i čvrstinu, dok su rukohvat i tasteri za okidač redizajnirani za bolje prijanjanje ruci. Kada želite da budete diskretni, tu je režim tihog snimanja sa mogućnošću uzastopnog snimanja pet kadrova u sekundi, dok su vibracije okidača umanjene, što mu obezbeđuje dugotrajnost. Prsten za montiranje objektiva je dodatno ojačan za veću fleksibilnost, posebno pri montiranju objektiva drugih proizvođača, a napajanje fotoaparata je moguće preko USB kabla čak i prilikom korišćenja, što produžava trajanje baterije. Za veću udobnost i sigurnost, Sony je predstavio i novu kožnu futrolu LCS-EBF koja odgovara i modelima α7R II i α7 II.

Model α7S II je kompatibilan sa standardom NFC i nudi mogućnost Wi-Fi povezivanja, a podržava i brojne Sony PlayMemories aplikacije za pametne telefone i foto-aparate. Više o tome možete saznati na linku www.sony.net/pmca.

Pročitajte i:  Sony najavljuje PlayStation Stars, program lojalnosti za igrače

Foto-aparat α7S II punog formata sa zamenjivim objektivima biće dostupan u Evropi u novembru 2015. godine, po ceni od približno 3.400 evra.

 

Osnovne tehničke specifikacije

 

Objektiv E-mount
Senzor 12,2 Mp Exmor CMOS punog formata (35 mm, 35,6 x 23,8 mm)
Slike JPEG, RAW
Video XAVC S 4K / XAVC S HD / MP4; 3840×2160 (30p(25p)/24p) / 1920×1080 ( 60p (50p) / 60i (50i) / 24p)
Kartice Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro (M2), SD, SDHC (sa podrškom za UHS-I) SDXC (sa podrškom za UHS), microSD, microSDHC, microSDXC
Fokus Fast Intelligent autofokus sa detekcijom kontrasta, 169 tačaka, 1200 zona
ISO ISO 100-102.400, proširivo do 409.600
Stabilizacija slike Pomeranje senzora sa kompenzacijom u pet osa (zavisi od objektiva)
Tražilo Elektronsko tražilo (XGA OLED Tru-Finder) 2.359.296 tačaka
Ekran 7,5cm TFT LCD (tip 3.0) 1.228.800 tačaka
Interfejsi HDMI micro, mikrofon (3,5mm stereo), slušalice (3,5mm stereo), micro USB, Wi-Fi IEEE802.11b/g/n 2,4GHz, NFC Type 3
Dimenzije i masa 126,9×95,7×60,3 mm, 584 g (telo)

 

Izvor: Sony

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,