BIZIT 2022

Tamagotchi On: Povratak digitalnim ljubimcima

Tamagotchi groznica tresla je krajem devedesetih tadašnje naraštaje, te, kako tvrde mnogi, donekle definisala čitave generacije, i njihov odnos prema tehnologiji.

PCPress.rs Image

Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obaveštenja, i hranio, šetao i brinuo o svojoj digitalnoj bebi, zauvek zarobljenoj u plastičnu školjku. Tako bi obaveštenja, koja u stvari ne znače ništa, korisnika proganjala od jutra do mraka, prenoseći poruke koje su zapravo sadržane u jednoj: „Pritisni dugme, pritisni to dugme ili će Tamagotchi umreti.“ Zvuci nesrećnog Tamagotchija danas mogu ponovo da se čuju, a kroz novo digitalno stvorenje osmišljeno specijalno za eru pametnih telefona – Tamagotchi On.

Novi digitalni ljubimac ima displej od 2,5 inča, tako da zahteva pažnju čitavog dlana, te teško može da se smesti u džep. Tu je i Bluetooth konekcija kako bi igračka mogla da se poveže na telefon, što je bilo moguće još sa Tamagotchi 4U, ali samo preko NFC protokola, i samo u Japanu. Novi Tamagotchi nudi punu Bluetooth povezanost, pa će digitalni ljubimac moći da se premešta u Tamagotchi On aplikaciju, gde će mu biti omogućeno da se „upoznaje“ sa drugim ljubimcima, učestvuje u događajima, te preuzima različite podatke. Aplikacija još uvek nije završena, pa se očekuje da kada se to dogodi omogući i neke dodatne funkcije. Pored toga, Tamagotchi On ima sve funkcije i kao samostalni uređaj, pa na prednjoj strani mogu da se nađu tri standardna dugmeta. Ljubimac je na početku smešten u jednu sobu, a korisnici kasnije mogu da kupuju i dodatne prostorije.

Pročitajte i:  Baby Yoda je sada Tamagotchi

PCPress.rs Image

Iako su danas svi uređaji Tamagotchi, sa boljim ekranima i sa više od tri dugmeta, ali sa istom tehnikom čiji je cilj da kod korisnika izazove osećaj krivice ukoliko ne obavi neki zadatak, novi ljubimac će sigurno dobiti svoju publiku, te se pridružiti porodici, prijateljima, poslovnim obavezama, koji kao i Tamagotchi, stoje iza ekrana i čekaju da se pritisne to dugme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,