Top50 Glas publike

Tehnika otkrivanja tifusa poboljšava dijagnostičku osetljivost

Tim sa Univerziteta Kalifornija Davis Health u saradnji sa međunarodnim saradnicima razvio je novu tehniku za otkrivanje tifusa i procenu njegove incidencije u populaciji tokom vremena. Pristup zahteva samo kap krvi iz uboda prsta i uključuje merenje nivoa antitela na dva antigena: hemolizin E (Hlie) i lipopolisaharid salmonele (LPS).

PCPress.rs Image

Istraživači su pojednostavili test tako da se može izvesti u udaljenim regionima i regionima sa niskim resursima. Metod takođe koristi AI za izračunavanje raspada antitela, što daje indikaciju kada je neko prvobitno bio zaražen. Ovo omogućava istraživačima da izračunaju kako se infekcija širi po celom regionu.

Tifus ubija desetine hiljada ljudi svake godine, a prvenstveno se primećuje u udaljenim i siromašnijim regionima sveta, gde se obično širi preko kontaminirane hrane i vode. Uprkos svemu, trenutni dijagnostički pristupi nisu pogodni, posebno u oblastima sa nerazvijenim medicinskim sistemima. Trenutni nedostatak podataka o nivoima tifusa u takvim oblastima otežava korišćenje strategija, kao što su kampanje vakcinacije, kako bi se smanjile infekcije i smrtni slučajevi povezani sa infekcijom.

Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su krenuli sa novim pristupom koji kombinuje novoidentifikovane biomarkere sa analizom koju pokreće veštačka inteligencija. Umesto da zahteva hemokulturu, nova tehnika radi sa malim krvnim mrljama koje se mogu prikupiti ubodom prstiju. Shodno tome, tehnika se može izvesti sa relativnom lakoćom u udaljenim regionima ili regionima sa niskim resursima i zapravo je preciznija od hemokultura.

Pročitajte i:  Pojas monitori za pacijenate sa srčanom insuficijencijom

Štaviše, da bi bolje otkrili tifus, istraživači su krenuli da identifikuju nove biomarkere. Otkrili su da su antitela protiv hemolizina E (Hlie) i salmonele lipopolisaharida (LPS) bila pojačana u krvi mesecima nakon izlaganja tifusu, što znači da predstavljaju dobre biomarkere za bolest.

Konačno, istraživači su razvili tehniku zasnovanu na veštačkoj inteligenciji kako bi procenili koliko je vremena prošlo otkako je neko zaražen, pomažući im da bolje karakterišu dinamiku infekcije u zajednicama.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,