Top50 Glas publike

Tehnologija za praćenje simptoma Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest pogađa 10 miliona ljudi širom sveta. Simptomi se vremenom pogoršavaju, zato je njihovo praćenje od velikog značaja za pacijenta.

PCPress.rs Image

Parkinsonova bolest praćena je brojnim simptomima kao što su drhtanje prstiju i šaka, gubitak mirisa, poteškoća pri hodanju, vrtoglavica. Simptomi se kroz vreme pogoršavaju čime je život pacijenta ugrožen. Praćenje i predviđanje ponašanja simptoma je od velikog značaja za pacijenta, ali je to sa današnjim metodama prilično teško.

Portugalski istraživači sa druge strane su osnovali projekat sa ciljem da se ovi simptomi prate putem mobilnih telefona ili drugih prenosivih uređaja. Njihova zamisao je da se simptomi i stanje pacijenta u vidu podataka deli u realnom vremenu sa lekarima kako bi se omogućila pravovremena reakcija.

Sistem podrazumeva hibridnu mobilnu aplikaciju za Android i iOS uređaje, preko koje pacijenti mogu da upravljaju svojim lekovima i vrše testove za praćenje simptoma kod kuće ili tokom posla. Svi podaci se čuvaju tako da se pravi određena istorija razvoja bolesti ili stanja pacijenta. Ova tehnologija se razvija od 2015. godine.

Pročitajte i:  Održan skup o medijima i tehnologiji - U moru sadržaja opstaje kvalitet

Prvi prototip je ocenjen kao pozitivan jer se povećava bezbednost pacijenta i stiče se bolji uvid u stanje i razvoj bolesti. Ovaj prototip kao i ceo projekat su predstavljeni početkom ove godine i očekuje se njegova šira primena. Takođe, postoji ideja da se ova tehnologija proširi tako da može da dijagnostikuje bolest u njegovoj ranoj fazi.

Izvor: News Medical

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,