BIZIT Seminar

Tehnološke kompanije koje su preuzele mere protiv Rusije

Tehnološke kompanije nisu ostale neutralne kada je u pitanju rat u Ukrajini. Tehnološki svet je podeljen na one koji su protiv i one koji su za Ukrajinu ili Rusiju.

PCPress.rs Image

Rat koji se odvija u Ukrajii nije samo podelio države i uzburkao političke javnosti već je uticao i na tehnološke kompanije. Gotovo od svih tehnoloških kompanija se očekuje da iskažu svoj stav, pripadnost ili boju. Tehnološki svet nije uspeo da ostane nezavistan ili neutralan.

Da li je podela unutar tehnološkog sveta njihova inicijativa? Ne može se reći da je Google samostalno odlučio da zauzme bilo kakav stav. Pre se može reći da su tehnološke kompanije uslovljene da iskažu političke stavove. Na ovom planu se više nego jasno sagledava da tehnološke kompanije nisu samo proizvođači uređaja ili usluga, već da imaju mnogo veću političku moć odnosno značaj u savremenom svetu. Međutim, bila bi greška smatrati da stav Googla može da se posmatra kao politički stav nezavisnog tela. Pre se može reći da su tehnološke kompanije jedna od produženih ruku ili alata političkih grupa.  Nažalost tehnološke kompanije su u ovom momentu svedene na mesto propagandi i dezinformacija.

Pročitajte i:  Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Svaki rat sa sobom nužno nosi medijski iskrivljene slike. Utopistička crta tehnologije se ogleda u našoj mogućnosti da sagledamo više različitih sagovornika pre nego što donesemo svoj sud. Ukidanjem RT ili kontramera Rusije, ukida se mogućnost svima da sagledaju više različitih priča. Ukidanjem pristupa uslugama ukida se ideja o slobodi govora sa obe strane. Evo nekih stvari koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana:

  • Apple je kao odgovor na svetska dešavanja najavio pauziranje prodaje proizvoda u Rusiji, ograničio je pristup servisu za mobilno plaćanje i ograničio dostupnost ruskih državnih medijskih aplikacija za preuzimanje van Rusije. Apple je za korisnike Ukrajine onemogućio prenos saobraćaja u realnom vremenu na Apple Maps.
  • Google je uklonio ruske medije koje finansira država iz svojih funkcija vesti i alatke za pretragu Google vesti. Uklonjen je Google Ads na državnim medijskim servisima Rusije.
  • Meta je ograničila pristup RT i Sputniku unutar EU i zabranila ruskim državnim medijima da prikazuju oglase.
  • Oracle je obustavio sve operaciji u Rusiji i pozvao Twitter da prestane da posluje u Rusiji.
  • Youtube je pauzirao mogućnost ruskim državnim medijskim kanalima da zarađuju putem reklama.
  • Twitter je pauzirao oglase u Rusiji i Ukrajini kako se ne bi ometala javna bezbednost. Rusiji je ograničen pristup Twitteru.
  • TikTok je ograničio pristup medijskim nalozima koje kontrološe ruska država.
  • Netflix je odbila da emituje državne ruske kanale.
  • MIT je prekinuo veze sa Institutom za nauku i tehnologiji Skolkovo i ruskim istraživačkim univerzitetom u Moskvi. Intel i AMD su zaustavili prodaju u Rusiji. Dell, Nokia i Ericsson su najavili obustavu prodaje u Rusiji.
Pročitajte i:  Ograničenje ukrajinske upotrebe Starlinka za ratne operacije su lekcija za američku vojsku

Izvor: Restofworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,