BIZIT 2022

Tehnološki giganti će zaštiti svoje radnike kada se radi o DACA imigracionom zakonu

Microsoft je prošle nedelje došao u centar pažnje javnosti kada je njegov izvršni direktor dao izjavu da će zaštiti DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals ) imigracioni zakon koji je doneo predsednik Barak Obama 2012-te godine. DACA zakon štiti imigrante koji su kao deca došli u SAD, ukoliko ispunjavaju određene uslove.

PCPress.rs Image

Administracija predsednika Donalda Trampa razmišlja da ukine ovaj zakon i predsednik Donald Tramp je tvitovao da očekuje od kongresa da počne sa razmatranjem ovog pitanja.

Izvršni direktori tehnoloških giganta poput Apple-a, Google-a, Microsoft-a i Facebook-a su protiv poteza da se DACA zakon ukine. Organizovani su protesti radnika koji rade za te kompanije koji su takođe došli kao deca u SAD. Jedan od osnivača tehnološkog giganta Google, Sergey Brin, koji je emigrirao iz Rusije kao dete kako bi izbegao anti-semitski progon, pridružio se protestantima na San Francisko aerodromu, opisavši sebe kao izbeglicu.

Pročitajte i:  Google plaća Wikimedia fondaciji za bolji pristup informacijama

Tehnološki giganti koriste H-1B viza program koji dozvoljava kompanijama da regrutuju visoko obrazovane i efikasne radnike iz drugih zemalja. Svake godine kompanije poput IBM-a, Facebook-a, Appla-a, Google-a dovedu na desetine hiljada radnika u SAD. Za razliku od DACA zakona H-1B viza program je kontroverzan zato što ga kompanije koriste da dovedu jeftiniju radnu snagu iz drugih zemalja. Dok su tehnološki giganti postali glasnogovornici, kada se radi o DACA zakonu, nisu toliko glasni kada se radi o H-B1 viza programu, iako imaju dosta toga da izgube ukoliko bi on bio ukinut.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,