TrendMicro

Tel Aviv postavio „zombi semafor“ na pešački prelaz

Pametni telefoni su sada već inkorporirani u globalnu kulturu, a prepoznavanje potencijala koji poseduju za odvlačenje pažnje i povrede koje su posledica toga, je stalna briga javnih organa.

PCPress.rs Image

Naši pogledi su često fokusirani nadole i uprti u telefone dok hodamo što nije dobro ni na koji način. Naš periferni vid s razlogom postoji, jer uz pomoć njega smo upozoreni na vreme tako da možemo da izbegnemo sudare ili sprečimo padove. Da bi ilustrovali koliki je potencijal za opasnost, studija iz 2012. godine je primetila da su osobe koje su kucale poruke dok su hodale imale 60% više šanse da će skrenuti s puta u odnosu na one koje nisu kucale.

U Tel Avivu, prema Associated Press-u (AP), stalna zabrinutost zbog povreda usled ometanja u toku hodanja povezanog sa pametnim telefonima podstakla je vladu da pokrene pilot program za poboljšanje sigurnosti.

PCPress.rs Image
Izvor: New York Post

Specijalizovana LED svetla ugrađena u pločnik, i takozvani „zombi semafori“, postavljena su na jednom pešačkom prelazu kod glavne raskrsnice, na ulici Ibn Gabirol (jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica) u centralnom delu Tel Aviva, prestonice Izraela, kako bi upozorila ometene pešake koji gledaju u svoje pametne telefone i da im signalizira kada je bezbedno da hodaju ili kada je vreme da stanu. Svetla koja su u trakama postavljena na pločnik i kratki stubovi, ugrađeni na svakom kraju pešačkog prelaza, postaju crvena kada pešaci treba da se zaustave i postanu zelena kada je sigurno da hodaju.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

AP navodi da Tomer Dror, šef upravljanja saobraćajem u Tel Avivu, smatra da će takozvani „zombi semafori“ smanjiti slučajne sudare između vozila i zaokupljenih pešaka na pešačkim prelazima. „Ne možemo ih prisiliti da skrenu pogled sa pametnog telefona na put. Treba da pronađemo načine da im put stavimo pred oči“, rekao je Dror za AP.

Pilot program trenutno obuhvata samo jedan pešački prelaz u Tel Avivu, ali postoji mogućnost da će se koristiti i na drugim prelazima na osnovu odgovora zajednice i njenog uticaja na prevenciju povreda. Holandija, Australija i Singapur već imaju slične sisteme koji uključuju svetla na pešačkim prelazima.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,