TrendMicro

Telefonski transformers

Koncept modularnih telefona postoji već neko vreme: Google je sa svojim projektom Ara otišao najdalje, ali prvo konkretno rešenje ponudio je LG. Njihov model nije sjajno prošao na tržištu, pa je LG odustao. Sada štafetu preuzima Motorola modelom Moto Z.

PCPress.rs ImageMotorola (odnosno Lenovo, koji je kupio ovaj deo Motorola biznisa) modelom Moto Z predstavlja unekoliko modifikovan koncept transformers telefona: magnetni element na zadnjem delu s konektorima omogućava dodavanje modova na poleđinu uređaja. U praksi to odlično funkcioniše, jer je sistem veoma jednostavan i nema potrebe za otvaranjem, isključivanjem i resetovanjem uređaja. Magnetni konektori nalaze se pri dnu poleđine telefona i poseduju šesnaest pojedinačnih, jedan dugački i jedan centralni konektor ženskog tipa koji služi kao navigacioni element. S gornje strane je izbočeno sočivo kamere, a ono služi i kao drugi navigacioni deo kojim motomodovi stoje gde treba.

PCPress.rs ImageUz telefon stiže samo poleđina (u našem slučaju prekrivena tkaninom) koja pokriva kontakte i može lako da se menja, a Lenovo je u startu predstavio bogat izbor ovih „leđa“. U ponudi su još i Moto Insta Share projektor, Hasselblad True Zoom kamera, Incipio Offgrid Power Pack i JBL SoundBoost, ali o njima malo kasnije.

Moto Z

Telefon je dizajniran u prepoznatljivom Motorola stilu, a Moto Z je novi najjači predstavnik Moto porodice, namenjen zahtevnim korisnicima željnim kvalitetne multimedije. Jednostavnost i elegancija oduvek su bili pridevi kojima ste mogli da opišete Motorola pametne telefone, pa se ni Moto Z previše ne udaljava od njih. Blago zaobljene konture tela definišu prednju stranu uređaja u potpunosti prekrivenu zaštitnim staklom, s tek ponekim elementom, od kojih je najuočljiviji blic u gornjem desnom uglu. Ostatak telefona izrađen je od legure aluminijuma, pa je čitav uređaj robustan i izdržljiv, s prepoznatljivom metalnom elegancijom.

PCPress.rs ImageTelefon je vrlo tanak, samo 5,2 mm, a sa 136 g spada i u najlakše uređaje sa ekranom dijagonale 5,5 inča. Veliki ekran donosi popularnu 2K rezoluciju od 2560×1440 piksela koja daje gustinu od 535 piksela po inču (ljudsko oko detektuje maksimalno 188 ppi). Slika je oštra, ali ovako kvalitetan ekran i te kako utiče na potrošnju, pa je Lenovo rešio da to nadomesti baterijom kapaciteta 2600 mAh. Ipak, moćan hardver i veliki ekran s visokom rezolucijom ne dozvoljavaju više od jednog dana autonomije u bilo kom scenariju korišćenja. Dobra stvar jeste opcija brzog punjenja preko USB‑a tip C, jer se tako telefon napuni za oko jedan sat.

Pročitajte i:  Motorola Edge 30 Ultra - 200 megapiksela, i još svašta

PCPress.rs ImageSenzor otiska prsta smešten je na srednjem delu, tik ispod ekrana, ispod „moto“ logotipa, a društvo mu prate dve rupice za mikrofone (od ukupno četiri). Tasteri za podešavanje jačine zvuka i uključivanje uređaja nalaze se na levoj bočnoj strani, malo visoko za naš ukus, ali taster za uključivanje poseduje finu teksturu, zahvaljujući kojoj ćete ga lako napipati. Sočivo glavne kamere blago je izbačeno iz kućišta u obliku kružnog elementa u čijem se dnu nalazi dvobojni LED blic, a između njega i sočiva stoji još jedan „moto“ logotip.

Okviri ekrana nisu preveliki, a gornji deo ugostio je pomenuti LED blic, dok se s druge strane nalazi sočivo kamere, a između slušalica/zvučnik. Lenovo je iskoristio ovaj trik da slušalica ima dvojaku ulogu, čime se prilikom gledanja zvuk usmerava direktno na slušaoca, umesto iza ili sa strane. USB C konektor je na sredini donjeg boka, dok se nasuprot njemu nalazi slot za dve SIM kartice, odnosno SIM i microSD kartice, te stakleni „prozor“ (sličan okružuje pomenuti USB C port s donje strane telefona) koji služe da propuste signal ka antenama.

Pamet i elegancija

Moto Z poseduje AMOLED ekran visoke rezolucije, što znači da ima odličan prikaz crne, koji u nekim slučajevima dobija potpunim gašenjem pojedinačnih piksela, a tu su jarke boje i dobra vidljivost na dnevnom svetlu. Baš zbog ovog ekrana novi Moto Z nema signalnu lampicu za obaveštenja, već konstantno detektuje pokrete i aktivira deo ekrana koji pokazuje najbitnija obaveštenja, sat i stanje baterije. Kad se malo naviknete ova opcija veoma je korisna, jer odjednom prikazuje grupu informacija, mada je uvek pitanje koliko to utiče na bateriju. Naš savet je da odaberete standardni prikaz boja, koji je dosta „mirniji“ od podrazumevanog živopisnog.

Sistem kuca sa četiri Kryo srca veoma brzog Snapdragon 820 čipseta, dok se za grafiku brine Adreno 530, i sve to uz pomoć 4 GB RAM‑a i 32/64 GB interne memorije. To znači da će Moto Z s lakoćom vladati bilo kakvim zahtevima koje stavite pred njega, bilo da se radi o naprednom multitaskingu, zahtevnim igrama ili nečem trećem – „sažvakaće“ sve bez ikakvih problema.

Primarna kamera znatno je unapređena u odnosu na onu kod Moto X modela, ali je fokus zadržan na velikim pikselima, pa je rezolucija ostala na „samo“ 13 Mp. U kombinaciji s blendom od f/1.8, optičkom stabilizacijom i laserskim autofokusom, kamera modela Moto Z staje rame uz rame s najboljima na tržištu. Kada ima dovoljno svetla kamera pravi odlične fotografije, s dobrim balansom bele i bojama, dok u slabijim svetlosnim uslovima kompenzacija dugom ekspozicijom ume da vas omete ako hoćete da napravite fotografiju nekog elementa koji se kreće. Zahvaljujući laserskom autofokusu nećete imati problema s brzim fokusiranjem, a tu je i profesionalni režim koji omogućava entuzijastima da sami podešavaju parametre svakog snimka.

Pročitajte i:  Motorola postaje partner jednog od najvećih košarkaških klubova na svetu

I video je podignut na zavidan nivo, pa osim 4K u 30 fps imate mogućnosti da birate i 1080p u 60 fps i 720p u 120 fps (slow motion), a video ima dobar balans, bez podeksponiranih i preeksponiranih delova. Imajte na umu da samo 1080p u 30 fps ima optičku stabilizaciju, koja se isključuje u 4K ili na 60 fps, pa je preporučljivo koristiti upravo 1080p @30 fps kad god je moguće, jer daje ubedljivo najbolje rezultate.

Moto Mods

Modovi koje Motorola (Lenovo) nudi uz Moto Z i Moto Play telefone daju dodatnu vrednost ovim uređajima. Takođe, oni koji su dostupni u startu i te kako su korisni i stvarno imaju upotrebnu vrednost.

Hasselblad True Zoom dodaje novu kameru sa BSI CMOS senzorom i optičkim zumom od 10x, te ksenonskim blicem. Ovaj robusni dodatak zanemaruje kameru koju Moto Z ima i koristi potpuno novi senzor, a tu je i grip sa okidačem i zum prstenom koji omogućavaju mnogo više slobode prilikom fotografisanja. Podrazumeva se kvalitetna optička stabilizacija, ali i snimanje u RAW formatu. Zahvaljujući stabilizaciji na mutne slike zaboravite, čak i pri velikom zumu, a jak blic kompenzovaće u velikom broju slučajeva ISO vrednosti, pa ćete imati oštre slike čak i pri slabom svetlu. Ovaj dodatak pretvara fiksnu kameru pametnog telefona u ozbiljan foto‑aparat s velikom fleksibilnošću i slobodom prilikom fotografisanja, a najveća prednost je jednostavno montiranje i demontiranje, posebno jer u paketu dolazi i zgodna torbica za nošenje.

PCPress.rs ImageMoto Insta Share je kompaktni projektor koji omogućava projekciju slike dijagonale do 70 inča na zid. Rezolucija je ograničena na 480p a osvetljenje je 50 lumena, što znači da ne treba očekivati čuda, ali za malu večernju projekciju, posebno kada ste na putu ili odmoru, ovaj dodatak je savršena investicija. Korekcija stranica po automatizmu radi odlično, a moguće je prebaciti i na manuelni režim. Dodatak ima svoju bateriju kapaciteta 1100 mAh koja daje oko sat vremena autonomije i može da se dopunjava nezavisno od telefona. Grejanje je primetno, pa ne bi bilo loše prilikom odabira mesta ostaviti prostora za kretanje vazduha. Tu je zgodna gumirana stopica za regulaciju visine projekcije, kao i točkić za podešavanje oštrine slike.

Pročitajte i:  Zašto je važno da vaš telefon ima Gorilla Glass zaštitu

JBL SoundBoost je zvučnik, ali kakav! Stopa na sredini omogućava da telefon stoji pod adekvatnim uglom u odnosu na ravnu površinu, tako da dva stereo‑drajvera mogu da grme u svih svojih 6 W. S jednim punjenjem ovaj zvučnik omogućava oko 10 sati autonomije, a jačina zvuka je impresivna. Tu je i zasebni konektor za punjenje, pa ga možete puniti nezavisno od telefona.

Incipio Offgrid Power Pack je eksterna baterija koja omogućava dopunskih 2200 mAh za trenutke kada je to potrebno. Jednostavno se montira i omogućava konstantno dopunjavanje ili instant punjenje baterije. Osim veličine, nije nam se svidelo ni to što ova baterija nema zasebni konektor za punjenje, već može da se puni samo kada je na telefonu.

Motorola nikada nije bila široke ruke s dodatnom opremom. U paketu uz telefon dobijate brzi (15 W) punjač, koji se ne može odvojiti i koristiti kao USB kabl za transfer podataka, a pošto je Moto Z sledeći trendove izbacio 3,5‑mm audio‑konektor, slušalice možete da povežete preko adaptera, koji doduše dolazi u kutiji. Dobijate gumicu za vezivanje slušalica ali ne i slušalice, pa ćete za potpuno funkcionisanje morati da ih kupite, kao i USB C kabl za transfer podataka. Ako zanemarimo taj, uslovno rečeno, minus, Moto Z predstavlja pravo osveženje među pametnim telefonima. I bez dodataka, to je veoma elegantan uređaj, dobrih performansi i kvalitetne izrade. Iako sami dodaci zahtevaju dopunski trošak, lepo je znati da uz manju investiciju možete znatno da unapredite svoj telefon, bilo u multimedijalnom, bilo nekom drugom aspektu.

Lenovo je modelima Moto Z i Moto Z Play postavio nove standarde kada je reč o pametnim telefonima. Modularnost je očigledno moguća, a ovo je samo prvi pravi korak u dobrom smeru i potvrda da dobro osmišljen radikalni dizajn i te kako može da prodrma tržište koje je u blagoj stagnaciji. S novim predstavnikom, Lenovo je pokazao da vrhunski telefoni mogu da donesu mnogo toga, a da ne moraju da koštaju bubreg i po.

www.lenovo.rs

Marko Nešović

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,