Cove

Telegram opcija hakerima otkriva adrese korisnika

Ukoliko je na Android i iPhone uređajima uključena Telegram opcija koja korisnicima omogućava da se povežu sa onima koji su u blizini, napadači lako mogu da dođu do tačnih lokacija korisnika. Bezbednosni ekspert koji je otkrio ranjivost, i o tome obavestio Telegram, tvrdi da kompanija ne planira ispravku.

PCPress.rs Image

Radi se o opciji People Nearby, koja je po defaultu isključena. Ukoliko neki korisnik izabere da je uključi, njegova lokacija se otkriva onima koji koriste Telegram i nalaze se u blizini. Radi se o korisnoj funkciji koja sve do sada nije budila zabrinutost o bezbednosti korisnika, budući da se ne nudi precizna lokacija, već samo obaveštenje da se drugi korisnik nalazi u blizini. Nezavisni bezbednosni ekspert Ahmed Hassan je otkrio da hakeri opciju mogu da zloupotrebe i ipak otkriju tačnu lokaciju korisnika za kojeg su zainteresovani.

Na osnovu lokacija se u okviru Telegrama formiraju lokalne grupe, u okviru kojih se komunicira i sa nepoznatima. Upozorava se da mnogi korisnici ne razumeju da dele lokaciju sa drugima kada je ova funkcija uključena, što je veliki problem, jer se u nekim slučajevima dele i kućne adrese.

Pročitajte i:  Kako koristiti Telegramovu novu auto-delete tajmer funkciju

PCPress.rs Image

Ovo je podsetnik da funkcije u okviru aplikacija za komunikaciju mogu da se zloupotrebe, a na načine o kojima se nije razmišljalo tokom kreiranja. Korisnicima se preporučuje da se informišu o funkcijama u okviru kojih se dele lokacije, i da ih aktiviraju samo kada nema sumnje da bi to moglo da ih dovede u opasnost.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , ,