Top50 Glas publike

Telegram postaje novi “dark web” za sajber kriminalce

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cyberint, otkrilo je da hakeri sve više razmenjuju podatke na popularnoj IM platformi Telegram, a neki od kanala koji oni vode imaju desetine hiljada članova. U mnogim slučajevima radi se o sadržaju koji se inače može pronaći na dark web-u, anonimnoj verziji Interneta.

telegram

Telegram je postao odlična zamena, ili dodatak dark web-u, iz razloga što koristi potpuno kriptovanu komunikaciju, a istraživanje je pokazalo da je u poslednjih godinu dana interesovanje sajber kriminalaca za nju u ogromnom porastu. Ova platforma trenutno ima više od 500 miliona aktivnih korisnika, a osim što nudi potpunu privatnost korisnika omogućava i slanje, odnosno primanje veoma velikih fajlova. Samo u avgustu ove godine ostvareno je više od milijardu download-a kroz ovu aplikaciju.

Prema Cyberint-u, broj ukradenih lista sa korisničkim imenima i šiframa objavljenih na ovoj platformi u toku prošle godine porastao je za četiri puta u odnosu na 2019. godinu. Na primer, u jednom javnom Telegram kanalu koji ima više od 47.000 pretplatnika, hakeri su prodavali ili besplatno nudili fajlove sa hiljadama korisničkih imena i lozinki. U postu pod nazivom „Combo List Gaming HQ“ ponuđeno je 300.000 email adresa i šifri, za koje se tvrdilo da mogu da omoguće pristup određenim igrama. Na jednom drugom mestu ponuđeno je 600.000 korisničkih podataka za pristup Yandex, Google i Yahoo servisima. Pomenuti kanali su ukinuti, nakon što je Telegram obavešten o rezultatima istraživanja.

Pročitajte i:  Oglasi za posao i reklame na dark webu

Međutim, na ovoj platformi dele se i druge informacije, uključujući finansijske podatke (kreditne kartice), pasoša, pristupni podaci za banke, Netflix šifre… Istraživanje je pokazalo da se ovi podaci ne objavljuju odmah na Telegram-u. Hakeri prvo pokušavaju da ih prodaju na dark web-u, a tek ako to ne uspeju, neki od njih se odlučuju da podele te podatke javno, preko ove platforme.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “Telegram postaje novi “dark web” za sajber kriminalce

  • 21. September 2021. at 18:20
    Permalink

    ecosystem is a future, like utopia

Comments are closed.