Telegram zaustavlja rad na sopstvenoj kriptovaluti

Nakon nekoliko godina drame sa Komisijom za hartije od vrednosti (SEC), Telegram prestaje sa radom na sopstvenoj kriptovaluti, Telegram Open Network (TON).

PCPress.rs Image

„Aktivno učešće Telegrama na TON-u je završeno“, napisao je Pavel Durov, osnivač i CEO, u najavi na svom kanalu. „Možda ćete videti – ili ste već videli – veb sajtove koji koriste moje ime ili Telegram brend ili skraćenicu TON za promociju svojih projekata. Ne verujte im i nemojte da im dajete svoj novac ili podatke.“

TON je bila blockchain platforma dizajnirana da ponudi decentralizovanu kriptovalutu svakome ko ima pametni telefon, na sličan način kao Facebook projekat Libra (koji se takođe suočio sa značajnim nadzorom i kontrolom).

Bitka za decentralizaciju kriptovaluta

Prošlog oktobra, SEC je naredio Telegramu da obustavi prodaju svoje kriptovalute (zvane Gram) nakon što nije uspeo da registruje ranu prodaju od 1,7 milijardi dolara u tokenima pre nego što je pokrenuo mrežu. Sredstva su prikupljena u nizu onoga što je Telegram naplatio kao pred-ICO ponude još u 2018. godini, iako je kompanija na kraju otkazala dugo očekivani ICO zbog (delimično) povećanog nadzora SEC-a.

Pročitajte i:  Kriptovalute, zavera i Severna Koreja

Durov se izjasnio protiv presude u svojoj najavi, tvrdeći da američki sudovi ne bi trebalo da imaju moć da zaustavljaju prodaje kriptovaluta izvan američkih granica, a pozvao je i druge da se priključe borbi za decentralizaciju umesto Telegrama. „Ova bitka je možda najvažnija bitka naše generacije“, napisao je. „Nadamo se da ćete uspeti tamo gde mi nismo uspeli.“

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,