N Central domination

Telesni skeneri stižu na beogradski aerodrom 2018.

Na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ od 2018. pregled putnika se neće obavljati detektorima metala već će biti zamenjeni „telesnim skenerima“. Direktor bezbednosti Aerodroma „Nikola Tesla“, Vladimir Mićić, objašnjava da telesni skeneri funkcionišu na principu zračenja u formi talasa milimetarskog opsega.

PCPress.rs Image

„Milimetarski talasi putem kompjuterskog algoritma daju šta je to sumnjivo, da li neko pokušava da unese ili prenese nešto, a da nije prijavio. Bezbednost će svakako biti na jednom višem nivou“, rekao je Mićić. Talasi nakon prolaska kroz telo iz jednog panela završavaju u prijemnicima na suprotnom panelu i detektuju probleme, a ukoliko se pojavi sumnja da nešto nije u redu, radiće se pregled samo te zone, a ne celog tela, kao što je to ranije bio slučaj sa metal detektorskim vratima. Ovakvo rešenje eliminiše potrebu i za detektorima za eksploziv, a pored povećanja bezbednosti ubrzaće se i pregled putnika jer neće biti potrebe za nekim dodatnim pregledima ukoliko ne postoji sumnja, dok ceo proces skeniranja traje nekoliko sekundi, istakao je Mićić.

PCPress.rs Image

Dok skeneri ne počnu sa radom, radi će se na obuci i sertifikaciji osoblja, kao i samog uređaja koji pre puštanja u rad mora da dobije sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva, ističe Mićić. Do sada je obučeno oko 70 zaposlenih, a prema njegovim rečima, uređaji su apsolutno bezopasni po zdravlje ljudi i nema negativnih pojava. Ovakva vrsta skenera se sve više koristi na svim svetskim aerodromima, a više od 100 ih je instalirano samo u Evropi.

Izvor: RTS

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,