TrendMicro

Tema BIZIT-a 2018: Svestranosti blockchain tehnologije

Blockchain je tehnologija napoznatija po tome što se pomoću nje trguje kriptovalutama, poput Bitkoina i Etera (valute Etereum-a), ali je mnogo više od alata za finansije.

Blockchain je šifrovana baza podataka sačinjena od međuljudskih dogovora, odnosno, blockchain serveri su platforma za “knjigovodstvo”, koji su u isto vreme otporni na korumpciju, transparentni su, i neopaženo prolaze kroz cenzuru. Time što ulazi u koštac sa temama finansijske, političke i institucionalne korupcije, blockchain ima potencijal da stvori velike društvene promene, i da zaštiti ljudsko pravo svakog pojedinca. U nastavku sledi nekoliko primera za šta je blockchain (za sada) sposoban.

PCPress.rs Image

 

Nadgledanje migrantske krize

Ove godine, Program za hranu Ujedinjenih Nacija poslao je preko 10.000 vaučera, baziranih na kriptovalutama, sirijskim izbleglicama. Prema navodima Coindeska, vođen od strane koosnivača Eteruma Gavina Vudsa, i firme za blockchain velike centre informacija Datarela, Parity Technologies upotrebio je ovu platformu i pomogao hiljadama izbleglica da iskoriste kriptovalute kako bi kupili hranu.

Mogućnost da se zaobiđu birokratske i internacionalne nesigurnosti nije samo izbeglicama dalo  mogućnost direktnog pristupa donacijama, već predstavlja prvi korak u tome da se pokrene proces kome je cilj da reši međunarodnu migrantsku krizu.

Pročitajte i:  Vesimpex: Fabrika za (blisku) budućnost - Industrijska revolucija 4.0 u praksi

Stvaranje finansijskih mogućnosti

Ista platforma blockchain-a koja se koristi kako bi obezbedila finansijske vaučere izbeglicama, radi na tome da smanji svetski nivo siromaštva. Blockchain može da se koristi kao institucija slična banci, za ljude koji nemaju račun. Dokle god imate pristup pametnom telefonu, postoji  način da lako pristupite novcu. Blockchain je decentralizovan sistem, što znači da vam se ne naplaćuje prenos novca, kao u klasičnim finansijskim institucijama.

Ova tehnologija ulazi u koštac sa dve bitne promenljive stavke u svetskom siromaštvu: prvo, ono čini jeftinijim slanje novca izbleglicama kojima je potreban novac ili kako bi slali novac svojim porodicama, i drugo, olakšava poslovanje sa zemljama sa kojima je teško stupiti u kontakt.

PCPress.rs Image

Sprečavanje prevara tokom glasanja

Blockchain tehnologija ima sposobnost da obezbedi sistem za elektronsko brojanje glasova koji je otporan na hakere. Ovaj sistem može da zaštiti izbore tokom registracije glasača, i da obezbedi identifikaciju glasača, kao i njihove glasove.

Poboljšava efikasnost vlada

Blockchain ima sposobnost da ubrza procese vlade, i da utiče na funkcije poput javnih davanja, zdravstva i obrazovanja. Procesi vlade mogu da budu spori, teški za razumevanje, i podložni korupciji. Blockchain kao rešenje može da pomogne vladama da postanu efektnije i bezbednije.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Pratite prenos prvog dana BIZIT RE:Start 23 konferencije

PCPress.rs Image

Blockchain je, kao tehnologija i industrija, još uvek umnogome neizdefinisan. Trenutno se nalazimo u fazi istraživanja njegovih mogućnosti, daleko od bilo kakvih dokazanih i ustanovljenih rešenja. Ipak, predstavlja obećavajuće i bitno rešenje kome je cilj da reši neke od najosetljivijih problema današnjice: korupciju, finansijsku nejednakost i nejednak pristup informacijama.

Postavljajući međunarodni presedan –  i verovatno i standard – za transparentnost, blockchain tehnologija smanjuje ekonomske razlike i obezbeđuje opstanak ljudskih prava.

Blockchain će biti tema predstojećeg BIZIT-a 2018. Ne propustite najnovije informacije na ovu temu. Vidimo se u Klubu poslanika!

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,