Top50 Glas publike

Teraherc prijemnik za 6G bežične komunikacije

Buduće bežične mreže 6. generacije (6G) sastojaće se od mnoštva malih radio ćelija koje treba povezati širokopojasnim komunikacionim vezama.

PCPress.rs Image

Istraživači razvili novi koncept za jeftine teraherc prijemnike

U tom kontekstu, bežični prenos na THz frekvencijama predstavlja posebno atraktivno i fleksibilno rešenje. Istraživači sa Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) razvili su novi koncept za jeftine teraherc prijemnike koji se sastoje od jedne diode u kombinaciji sa namenskom tehnikom obrade signala.

Da bi istovremeno služile što većem broju korisnika i prenosile podatke najvećom brzinom, buduće bežične mreže sastojaće se od velikog broja malih radio ćelija. U ovim radio ćelijama rastojanja su kratka tako da se mogu prenositi velike brzine podataka uz minimalnu potrošnju energije i malu elektromagnetnu imisiju. Povezane bazne stanice biće kompaktne i lako se mogu montirati na fasade zgrada ili ulična svetla.

Teraherc prijemnici su i dalje prilično složeni i skupi i često predstavljaju usko grlo propusnog opsega čitave veze. U saradnji sa Virginia Diodes (VDI) u Charlottesvilleu, SAD, istraživači KIT-ovog Instituta za fotoniku i kvantnu elektroniku (IPK), Instituta za mikrostrukturnu tehnologiju (IMT) i Instituta za fiziku i tehnologiju snopa (IBPT) napravili su jednostavan i jeftin prijemnik za teraherc signale.

U svojoj osnovi, prijemnik se sastoji od jedne diode koja ispravlja signal teraherca i nudi veliku propusnost.

Koristeći svoj koncept prijemnika, naučnici su postigli brzinu prenosa od 115 Gbit / s na nosećoj frekvenciji od 0,3 THz na udaljenosti od 110 m, što je dosad najveća brzina prenosa podataka za bežični prenos teraherca preko više od 100 m.

Prijemnik za teraherce koji je razvio KIT izdvaja se svojom tehničkom jednostavnošću i omogućava ekonomičnu masovnu proizvodnju.

Izvor: Sciencedaily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,