BIZIT 2022

Tesla Autopilot: Spas u mećavi

Jedan vlasnik Tesla Model 3 automobila potvrdio je za medije da je Autopilot aktivirao kočnice, te zaustavio vozilo, budući da je u mećavi primetio drugi automobil koji se zaustavio na sredini puta. Autopilot je, kako tvrdi vozač, reagovao pre nego što je on sam primetio vozilo, a zbog loših uslova na putu, te jake mećave.

PCPress.rs Image

Kreatori ističu da je opcija za asistiranje tokom vožnje u uslovima smanjene vidljivosti još uvek u fazi testiranja, te da je neophodno da je vozač uvek u pripravnosti kako bi mogao da reaguje. Ipak, čini se da sistem aktivira kočnice u slučaju opasnosti čak i kada vozač na to ne računa, te reaguje i pre nego što je vozač svestan opasnosti. Vlasnik automobila je istakao da nije bio svestan toga da je Autopilot opcija aktivirana, te da je promene u kretanju automobila pripisivao lošim uslovima na putu. Slučaj je zabeležen Model 3 kamerom, pa se jasno vidi da drugo vozilo postaje vidljivo tek nekoliko sekundi pre zaustavljanja.

Pročitajte i:  Elon Musk, biznis genije: Kupio za 33 hiljade, prodao za 22 hiljade

PCPress.rs Image

Prednji senzori na Tesla automobilima i ranije su pokazali veliku efikasnost u detektovanju prepreka pre vozača, a sa 8.0 verzijom softvera, koja je objavljena u septembru 2016, vozači su dobili i novu radarsku tehnologiju za obrađivanje podataka u realnom vremenu koja je došla do svih vozila koja imaju Autopilot hardver.

Izvor: Electrek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,