Top50 Glas publike

Tesla i Curevac: Proizvodnja vakcina protiv kovida-19

Elon Musk je potvrdio da kompanija Tesla trenutno radi na trećoj verziji „štampača za vakcine“ za CureVac, te dodao da veruje da je u pitanju proizvod koji će biti važan za ceo svet.

PCPress.rs Image

U julu 2020. godine Tesla je objavila da je sklopila ugovor o partnerstvu sa firmom CureVac, koja je još u to vreme radila na vakcinama protiv kovida-19 u čijoj je osnovi RNK tehnologija. Tom prilikom je moglo da se čuje da se o saradnji u drugim oblastima razgovaralo još pre početka pandemije, a novi uslovi su samo ubrzali pregovore. Proizvod na kojem kompanija Tesla već radi opisuje se kao „RNK mikro-fabrika za CureVac“, a radi se o RNK Bioreactoru koji proizvodi vakcine. CureVac već koristi drugu verziju uređaja, a treća, na kojoj se trenutno radi, bi trebalo da bude još naprednija.

Musk je još u julu govorio o tome da je štampač zadužen za proizvodnju sintetičke informacione RNK, a tom prilikom je bolest opisao kao „softverski problem“ koji bi kompanija Tesla mogla da reši zahvaljujući znanjima svojih eksperata i proizvodnim kapacitetima. Vakcine koje se zasnivaju na informacionoj RNK su lakše za proizvodnju od tradicionalnih, a Tesla se procesu pridružuje sa RNK Bioreactorom, čim za to bude dobila dozvolu. Očekuje se da će novi Bioreactor ubrzati proizvodnju, zahvaljujući čemu će vakcine pre doći do većeg broja pacijenata.

Pročitajte i:  Šef Twittera u Francuskoj dao ostavku

Ističe se da vakcine sa informacionom RNK ranije nisu korišćene, budući da su relativno nove u svetu medicine. Radi se o tipu vakcina koje naučnicima omogućavaju da kreiraju sintetičku informacionu RNK, koja sadrži kod za posebne proteine koji stvaraju molekule virusa. Vakcine koje se dobijaju na ovaj način razvijaju samo delove virusa, koji su dovoljni da se aktivira imuni sistem.

Izvor: Electrek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,