Top50 Glas publike

Tesla nemački ogranak neće započeti masovnu proizvodnju baterija pre 2024.

Tesla neće započeti masovnu proizvodnju baterijskih ćelija u svojoj evropskoj gigafabrici u blizini Berlina pre 2024. godine, objavio je u petak nemački poslovni dnevnik, pozivajući se na stručnjake, od koji su dvojica bliski kompaniji.

PCPress.rs Image

Prema izveštaju, otkriveni su problemi sa važnim proizvodnim procesom koji je pre dve godine predstavio izvršni direktor Tesle. Teslin potparoli u Nemačkoj nisu odmah bili dostupni za komentar. Trenutno, istraživanje baterija na lokaciji u Gruenhajdu pokriva samo elektrode, dok se sva oprema za preostale korake proizvodnje namotavanja, sklapanja i formatiranja ćelija premešta u Teslino sedište u Teksasu, navodi se u izveštaju.

U punom kapacitetu, fabrika u Gruenhajdu, koja je još uvek u fazi podizanja, proizvodiće 500.000 automobila godišnje, više od 450.000 električnih vozila na baterije koje je nemački rival Folksvagen prodavao širom sveta 2021. godine.

Takođe će na kraju proizvesti 50 gigavati sati baterijskih ćelija, ali Tesla nije saopštio vremenski okvir za taj deo proizvodnje. Akcije Tesle su oslabile za 5,5 u popodnevnoj američkoj trgovini.

Tesla i dalje planira da dugoročno izgradi fabriku baterijskih ćelija u Gruenhajdu, navodi se u izveštaju, dodajući da kompanija mora da se uhvati u koštac sa takozvanim suvim premazom elektroda pre nego što se to dogodi. Dok se testovi sa ovom tehnologijom trenutno odvijaju uspešno, postoji nedostatak implementacije u proizvodnji velikih razmera.

Pročitajte i:  Tesla na udaru kritika u Nemačkoj

Izvor: dunyanews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,