ASUS ROG Flow

Tesla počinje isporuku automobila napravljenih u Kini

Nakon nedelja čekanja na odobrenje kineskih vlasti, Tesla će 30. decembra započeti isporuku prvih Model 3 automobila napravljenih u njihovoj Gigafactory 3 fabrici u Šangaju. Prvih 15 kupaca biće zaposleni u kompaniji Tesla. U zvaničnom saopštenju izdatom tim povodom, izražena je nada da će isporuka kupcima iz ove fabrike započeti pre kineske Nove Godine, 25. januara.

Ova fabrika je počela da se gradi u januaru, a proizvodnja vozila je započeta u oktobru ove godine. Kada bude potpuno operativna, očekuje se da će proizvoditi oko 250.000 automobila godišnje, a u njoj će se pored Model-a 3 proizvoditi i Model Y.

Ova početna isporuka neće uticati na finansije kompanije Tesla u četvrtom kvartalu, ali bi njen uticaj mogao da bude značajan već u prvom kvartalu sledeće godine. Većina vozila biće prodavana na kineskom tržištu koje je trenutno najveće tržište za električne automobile na svetu. Uostalom, u ovoj državi je tokom 2018. godine prodato oko 1.3 miliona električnih vozila, a očekuje se da će ove godine ta brojka biti znatno veća. S obzirom da kineske vlasti podstiču građane da kupuju električna vozila, Tesla je izgradnjom fabrike u Kini zauzela dobru početnu poziciju. A uspeh na kineskom tržištu omogućiće im da i dalje razvijaju nova vozila kao što je Cybertruck.

Pročitajte i:  Tianwen-1: I kineska misija se sprema za sletanje na Mars

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , ,