Tesla povećava cene automobila u SAD i Kini

Tesla je povećala cene električnih vozila u SAD i Kini nakon što je izvršni direktor Elon Musk upozorio na inflatorni pritisak na poslovanje.

 

PCPress.rs Image

Inflacija utiče i na Teslu

Kompanija je podigla cene svih svojih modela u SAD-u. U Kini su cene modela 3 i modela Y porasle. To je drugo povećanje u poslednjih nedelju dana.

Musk je u tvitu ranije ove nedelje rekao da su Tesla i njegova kompanija za istraživanje svemira SpaceX uočili „značajan nedavni pritisak na inflaciju u sirovinama i logistici“. Materijali kao što je nikl, ključna komponenta baterija za električna vozila, su u porastu.

U međuvremenu, rasplamsavanje slučajeva Covida u Kini i blokada u nekim gradovima dodali su dodatni izazov već rastegnutim lancima snabdevanja. Kritične komponente poput poluprovodnika takođe ostaju u nedostatku.

Tesla je objavila početnu cenu za Model 3 Performance od 367.900 juana odnosno 57.648 dolara. Prema izveštaju South China Morning Post-a 10. marta cena je bila 349.900 juana nakon prethodnog povećanja. Model Y Long Range u Kini sada košta 375.900 juana u odnosu na prethodnu cenu od 357.900 juana. Model Y Performance trenutno košta 417.900 juana, u odnosu na 397.900 juana ranije.

Pročitajte i:  Kineska kompanija ulaže 11 milijardi dolara u energetsku bazu

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,