Plazma

Tesla povlači 158.000 automobila zbog bezbednosnih razloga

Od Tesle je zatraženo da povuče 158.000 vozila Model S i Model X zbog problema sa oštećenim ekranima osetljivim na dodir, što bi moglo povećati rizik od prestanka rada. Problem uključuje memorijske čipove koji se koriste na displejima automobila napravljenih između 2012. i 2018. godine, koji se istroše, zbog čega ekran prestaje da radi.

PCPress.rs Image

Kvar sa čipovima

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na magistralnim putevima poslala je Tesli službeno pismo u kojem zahteva odgovor o novonastalom problemu. Tesla je u odgovoru napisala da je problem: gubitak slika sa kamere sa zadnje strane i kontrola za grejanje, klimatizaciju i odmrzavanje, potencijalni gubitak zvučnih zvona i upozorenja povezanih sa indikatorima i funkcijom autopilota za pomoć vozaču. Zatraženo je da Tesla pokrene opoziv ovih vozila i da obavesti sve vlasnike, dilere i kupce o svom bezbednosnom nedostatku.

Pomenuti automobili opremljeni su procesorom Nvidia Tegra 3 sa integrisanim fleš memorijskim uređajem. Deo spremišta koristi se svaki put kada se vozilo pokrene. A kada se dostigne kapacitet, MCU neće raditi kako treba. Svi MCU-ovi opremljeni ovim čipom na kraju će prestati da rade, a većina ima životni vek od 10 godina. NHTSA je otvorila istragu o vozilima u junu, uzimajući u obzir informacije koje su pružili Tesla i potrošači. Uključene su i pritužbe prema kojima je Tesla zahtevala od vlasnika da plate da zamene jedinica nakon isteka garancija.

Pročitajte i:  Elon Musk prodao deonice Tesle u vrednosti od 8.4 milijardi dolara

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: