ePlaneta

Tesla se oslanja na male akcionare i obožavaoce Muska za podršku paketu od 56 milijardi dolara

Obzirom na to da su glavni Tesla akcionari podeljeni oko toga da li da podrže paket plata Elona Maska od 56 milijardi dolara, kompanija sada traži podršku malih investitora. Oni čine neobično visok procenat vlasnika akcija proizvođača električnih automobila.

PCPress.rs Image

Glasanje “ne” bilo bi odbijanje sa nepoznatim posledicama

Mali investitori obično favorizuju menadžment, ali često ne glasaju, navode stručnjaci.

Godišnji sastanak kompanije 13. juna oblikuje se kao referendum o Musk-ovom vođstvu. Sud u Delaveru poništava visoki paket plata. Kompanija je zatražila od investitora da glasaju za ponovno potvrđivanje paketa. Musk bi mogao da kontroliše više od 20 odsto kompanije ako ga dobije.

Tesla takođe predlaže ponovno inkorporiranje u Teksasu umesto u Delaveru i reizbor dva direktora, uključujući Musk-ovog brata, Kimbala.

Iako postoji desetak tačaka na glasanju, Tesla se fokusira na glasanje o plati i prelazak u Teksas. Fokus je usmeren na male akcionare angažman sa online influenserima i ture po fabrikama za nekoliko onih koji glasaju.

Veliki investitori su poslali mešovite signale. T. Rowe Price je naveo da paket pokazuje “snažno usklađivanje” sa interesima investitora. Kalifornijski penzioni sistem zaposlenih je naveo da će verovatno biti protiv Musk-ovih plata jer nisu u skladu sa performansama Tesle. Norveški fond je takođe izašao protiv paketa plata.

Pročitajte i:  Musk: Četvrti let Starshipa za 3-5 nedelja

Iako mali investitori imaju različita mišljenja, stručnjaci za kampanje korporativnog glasanja navode da veličina i naklonost mnogih pojedinačnih investitora prema izvršnom direktoru u Tesli ih čini očiglednom metom.

U objavi na svojoj društvenoj platformi X, Musk je napisao: “Do sada je, otprilike 90 odsto malih akcionara koji su glasali glasalo za obe rezolucije,” očigledno uključujući onu o njegovoj plati.

Bruce Goldfarb, predsednik Okapi Partners, konsultantske firme za glasanje koja nije uključena u ovo glasanje, rekao je da bi podrška od 90 odsto malih investitora bila “približno normalna”. Ta kategorija obično favorizuje menadžment. Ali takvi investitori obično ne glasaju, što predstavlja izazov za Teslu.

Mali investitori su glasali samo oko 30 odsto svojih akcija u 2023.godini prema kompaniji za obradu glasova Broadridge, u poređenju sa 80 odsto za institucionalne investitore.

Tema pravednosti prema Musk-u je srž Tesline kampanje

Predsednica Robyn Denholm opisala je glasanje kao pitanje “pravednosti, poštovanja i budućnosti Tesle.” Takođe, ona je upozorila da Musk ima ograničeno vreme i niz interesa.

Pročitajte i:  Mališan iz Arizone u Tesli sa istrošenim akumulatorom 

Maskov sopstveni udeo u kompaniji iznosi oko 13 odsto. Među glavnim spoljnim investitorima, Vanguard ima 7.2 odsto akcija a BlackRock ima 5.9 odsto, prema Teslinom punomoćju. Nijedna kompanija nije želela da komentariše svoje namere glasanja.

Procena: 50 odsto šansi

Oba glavna savetnika za punomoćje, Institutional Shareholder Services i Glass Lewis, preporučili su investitorima da glasaju protiv ratifikacije paketa plata. Oni su te plate nazvali prekomernim.

To je loš znak za Teslu

Među kompanijama Russell 3000 od 2010. do 2020. godine, samo 66 odsto “say on pay” rezolucija je prošlo kada su oba savetnika preporučila glasanje protiv njih, u poređenju sa 99 odsto kada su oba podržala plate, rekao je Chong Shu, profesor finansija na Univerzitetu Utah.

“Dogovor je dogovor”

Ipak, Musk i dalje uživa podršku na mreži od uticajnih korisnika.

Mnoge objave su pozivale ne-američke banke i brokerske kuće da omoguće Teslinim investitorima da glasaju, što sistemi tih kompanija prethodno nisu dozvoljavali. Nekoliko je kasnije to i omogućilo, uključujući švedski Nordnet.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10% radnika

Troy Dillon, penzionisana oficirka američkog vazduhoplovstva koja poseduje akcije kompanije Tesla, izražava iznenađenje i divljenje prema naporima neformalne zajednice investitora da podstakne glasanje na sastanku akcionara kompanije Tesla. Dillon je primetila da, u poređenju sa njenim ranijim iskustvima kao investitorom u druge kompanije, nikada nije videla tako intenzivan napor zajednice investitora da mobilizuje glasače kako bi izrazili svoje stavove na sastanku akcionara, kao što je to slučaj ovde sa Teslom.

Što se tiče paketa plata, “Dogovor je dogovor,” rekla je Dillon. Glasaće za to.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *