BIZIT 2022

Tesla Sentry: Kako zaštiti auto od krađe

Kako zaštiti auto od krađe je jedna od najčešćih dilema vlasnika četvorotočkaša. Dok se mnoge auto-kompanije trude da obezbede svoje modele, malo koje vozilo aktivno brani sebe od lopova. Nova Tesla Sentry zaštita radi upravo to.

Tesla Sentry Kako zaštiti auto od krađe

Pomalo iznenađuje da je u 21. veku glavna zaštita automobila – alarm. Pored toliko napredne tehnike u automobilima, oni i dalje pasivno posmatraju kako ih lopovi kradu. Naravno, ne očekuje niko da automobil krene da napada lopova, ali neki viši nivo zaštite bi bio više nego dobrodošao.

Toga je svestan proizvođač Tesla automobila, pa je tako predstavljen novi sistem zaštite automobila – Tesla Sentry. Sistem je inspirisan kompjuterom HAL 9000, jednim od najvećih negativaca u istoriji kinematografije, što bi verovatno trebalo da u startu uplaši lopove.

Kako Tesla Sentry čuva vozilo?

Sentry mod je jedinstveni nivo zaštite koji nadgleda Tesla vozila i njegovu okolinu dok vlasnik nije tu. Kada se Sentry mod aktivira, softver se prebacuje u standby mod poput kućnih alarma. Za obezbeđenje vozila se koriste eksterne kamere koje detektuju spoljne pretnje. Zaštita ima nekoliko nivoa, koje kreće od početnog upozorenja.

Pročitajte i:  Automobil za vožnju i druženje

Ukoliko se neko nagne da vidi šta ima u kolima ili se nasloni na njih, Sentry mod će se prebaciti na Alert stanje. U tom slučaju se uključuje displej koji upozorava da kamere snimaju svaku aktivnost. Ukoliko se registruje dalje ugrožavanje vozila poput lomljenja stakla, Tesla Sentry aktivira Alarm status koji aktivira alarm automobila, pojačava svetlo displeja i pušta muziku u kolima na maksimumu.

U slučaju da se dostigne Alarm nivo, vlasnik se upozorava na ugrožavanje vozila putem Tesla aplikacije. U tom slučaju vlasnici mogu da skinu i video snimak incidenta koji počinje 10 minuta pre nego što se aktivirao Alarm status. Tesla Sentry mod je dostupan već danas u Americi za modele Tesla 3, dok će modeli S i X dobiti to kasnije.

Iako se mnogi ne sećaju, sličan sistem odbrane vozila predstavljen je u filmu Goli pištolj 3:

I dok Tesla Sentry sistem nije garancija da vam neko neće ukrasti kola, svakako daje određenu dozu sigurnosti, u odnosu na jednostavno zavijanje alarma koji ionako ignorišu svi koji ga čuju. Očekuje se da će i druge kompanije kreirati slične sisteme, s obzirom da su krađe kola sve učestalije, naročito u Evropi.

Pročitajte i:  Automobil za vožnju i druženje

Izvor: Tesla

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,