BIZIT Seminar

Tesla tuži bivšeg radnika zbog krađe podataka

Tesla tvrdi da je inženjer preneo poverljive podatke na lični laptop, a zatim je koristio lažni da bi prikrio tragove.

PCPress.rs Image

Krađa poverljivih informacija

Tesla je tužila bivšeg zaposlenog koga optužuje za krađu poslovnih tajni u vezi sa njenim superkompjuterskim projektom, prema izveštajima Bloomberg-a. Termoinženjer Alexander Yatskov dao je ostavku 2. maja nakon što se pridružio kompaniji samo nekoliko meseci ranije, u januaru.

Prema izveštajima Tesle, Yatskov je priznao da je preneo poverljive informacije na svoje lične uređaje i da je kasnije predao lažni laptop nakon što su ga zvaničnici kompanije suočili sa sumnjom za krađu.

Pored kršenja sporazuma o neotkrivanju podataka, Bloomberg izveštava da Tesla takođe optužuje Yatskov-a da je pogrešno predstavio svoje iskustvo i veštine u svojoj biografiji.

„Ovo je slučaj o nezakonitom zadržavanju poslovnih tajni od strane zaposlenog koji je, tokom svog kratkog vremena u Tesli, već pokazao iskustvo u laganju a zatim ponovio laganje tako što je obezbedio lažni uređaj da pokuša da prikrije svoje tragove“, rekli su iz kompanije Tesla.

Pročitajte i:  Tesla povlači 3.470 vozila modela Y zbog labavih zavojnica

Elon Musk govori o Teslinom superkompjuterskom projektu, nazvan „Dojo“, još od 2019.godine. Prošlog leta, kompanija je konačno detaljnije objasnila projekat. Kompanija će koristiti veštačku inteligenciju za analizu ogromnih količina podataka o vozilima, tako da autonomna vožnja bude prefinjenija i sigurnija.

Računar, koji nudi brzinu od 1,8 eksaflopsa sa 10 petabajta NVME memorije koja radi pri brzini od 1,6 terabajta u sekundi, koristiće video zapise sa osam kamera u Teslinim vozilima koje prave 36 frejmova u sekundi.

Tesla je prošle godine tvrdila da iako ovaj pristup generiše ogromnu količinu podataka, on je i dalje skalabilniji od pravljenja mapa visoke definicije širom sveta. Tesla je tada nagovestila da je sistem najuspešniji u retko naseljenim područjima gde su automobili uglavnom mogli da se kreću nesmetano.

Takođe, kompanija je iznela neke uspehe i u gušćim oblastima, uključujući Dojo-ovu sposobnost da nauči nove vrste saobraćajnih upozorenja, detekciju sudara pešaka i pogrešne primene pedala, odnosno slučajno pritiskanje gasa umesto kočnice.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,