Ikotek

Tesli smanjena kazna za rasizam

Tužbu je podneo bivši crnački radnik koji je optužio kompaniju da je omogućila rasističko radno mesto.

PCPress.rs Image

Sa 137 miliona na 3,2 miliona dolara

Naime, 2021. godine, sud u San Francisku naložio je Tesli da plati 137 miliona dolara odštete Owen-u Diaz-u. Diaz je bivši crnački radnik koji je optužio kompaniju da je zatvorila oči pred diskriminacijom i rasnim zlostavljanjem. To je bio jedan od najviših iznosa koji je dosuđen pojedincu koji je tužio kompaniju zbog diskriminacije. Međutim, žalbe koje su usledile znatno su smanjile taj iznos. Američki okružni sudija William Orrick potvrdio je prvobitnu presudu porote. Nakon toga on je smatrao da je prvobitna odšteta dosuđena Diaz-u “preterana”. Zatim je smanjio ukupan iznos na 15 miliona dolara. Sada je savezna porota San Franciska još više smanjila iznos i naložila Tesli da plati Diaz-u samo 3,2 miliona dolara.

Bivši operater lifta u Teslinoj fabrici u Fremontu odbio je cifru od 15 miliona dolara koju je predložio sudija i umesto toga tražio je ponovno suđenje. Na poslednjem saslušanju, Diaz je ponovo ispričao svoja iskustva u Tesli. On je rekao da su on i njegove kolege crnački radnici bili izloženi rasnim vređanjima. Takođe, rekao je da se oseća nesigurno na poslu i da su drugi radnici ostavljali crteže i rasističke grafite, u njegovom radnom prostoru i toaletima kompanije.

Pročitajte i:  Tesla događaj povodom isporuke Cybertruck-a - nije održan

Teslina vrednost je preko 600 milijardi dolara

Diaz-ovi advokati pozvali su ponovo porotu da kazni Teslu, kompaniju koja trenutno vredi preko 600 milijardi dolara. Međutim, Teslin advokat Alex Spiro navodno je tvrdio da Diaz-u treba dodeliti samo polovinu njegove plate. On je na sudu okarakterisao Diaza kao lažova, koji je pogrešno naveo koliko dugo je radio i koji je preuveličao svoja svedočenja i zlostavljanje koje je pretrpeo da bi dobio veću isplatu.

Prema izveštajima, Diaz-ov advokat veruje da je porota odlučila da mu dodeli samo 3 miliona dolara kaznene štete i 175.000 dolara neekonomske štete jer ga je odbrana pogrešno napala. On  je rekao da je Teslina strategija „minimiziranja i dezinfekcije” funkcionisala i da je on već podneo zahtev za novo suđenje zbog „nepravilnog ponašanja”.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,