Tesline isporuke se smanjile drugi kvartal za redom u odnosu na prethodnu godinu

Ipak je zabeležen porast u odnosu na prvi kvartal.

PCPress.rs Image

Kompanija je proizvela 410.831 vozila

Tesla je objavila svoje brojke za drugi kvartal. Kompanija je proizvela 410.831 i isporučila 443.956 EV-ova u drugom kvartalu. Proizvodnja se smanjila za nešto više od 20.000 jedinica u odnosu na prvi kvartal. Isporuke su porasle za skoro 15 odsto. Ipak, njihovi brojevi distribucije su 4,8 odsto niži u odnosu na isti period 2023. godine. Tesla napominje da je „raspodelila 9,4 GWh proizvoda za skladištenje energije u drugom kvartalu. To je najveća kvartalna raspodela do sada.“

Prvi kvartal 2024. godine bio je prvi put od 2020. godine da je kompanija prijavila pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu. Proizvođač automobila je okrivio pad delom na „ranu fazu povećanja proizvodnje ažuriranog Modela 3 u našoj fabrici u Fremontu i zatvaranja fabrike zbog preusmerenja isporuka izazvanih sukobom u Crvenom moru i podmetanjem požara u Gigafabrici Berlin.

“ Grupa ljudi koja se zove „Volcano Group“ preuzela je odgovornost za presecanje struje u Teslinoj fabrici izvan Berlina. Postrojenje je jedino Teslino u Evropi i moralo je biti zatvoreno nedelju dana dok se struja nije vratila.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10% radnika

Značajno je da je Tesla 1. aprila povećala cenu svakog Modela Y u SAD-u za 1.000 dolara, ali ćemo morati da sačekamo do 23. jula da vidimo da li je to uticalo na finansijske rezultate kompanije za drugi kvartal. Ranije ove godine, izvršni direktor Tesla-e, Elon Musk, najavio je da bi EV sa nižom cenom trebao stići u drugoj polovini 2025. godine, ali da bi njegova proizvodnja mogla smanjiti rast prodaje ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *