Ikotek

Teslu stižu problemi zbog lanca snabdevanja

Kompanija razmatra otpuštanje još zapolsenih kako bi se suprotstavila rastućim troškovima.

PCPress.rs Image

Uprkos problemima, Tesla očekuje rast

Izgleda da su problemi u lancu snabdevanja koji su mučili ostatak automobilske industrije više od godinu dana konačno sustigli i Teslu. Kompanija je objavila izveštaj za drugi kvartal. Prihod kompanije opao za više od 13 odsto uprkos tome što se prethodni kvartal završio sa „najvećim mesecom proizvodnje vozila“ u istoriji kompanije.

Prema izveštajima, Tesla je u prošlom kvartalu proizvela 258.580 vozila i isporučila 201.304 vozila. Izvršni direktor Elon Musk procenio je da bi kompanija mogla da poveća svoje godišnje isporuke za 60 odsto u 2022.godini. Do sada, kompanija je isporučila 564.743 vozila i trebalo bi da proda još 935.257 vozila do kraja godine da bi ispunila taj cilj.

To predstavlja veliki izazov obzirom na to da je kompanija proizvela skoro 18 odsto manje vozila u ovom kvartalu nego u prošlom. Ipak, brojke cu veće za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu za isti period. Problemi zbog korona virusa zatvorili su Gigafabriku u Šangaju tokom većeg dela drugog kvartala. Proizvodnja u novim fabrikama u Ostinu i Berlinu pomaže kako bi nadoknadilo zatvranje u Kini.

Pročitajte i:  Prva učionica za inovacije Mejkers lab i u Mladenovcu

Fabrika u Ostinu počela je da proizvodi vozila sa novim baterijskim ćelijama oznake 4680. Fabrika u Berlinu zabeležila je stopu proizvodnje za više od hiljadu vozila u jednoj nedelji tokom poslednja tri meseca.

„Vredi naglasiti da imamo dovoljno baterija formata 2170 da zadovoljimo svu proizvodnju vozila odnosno do kraja godine“, rekao je Musk. Tesla je generalno uspela da izbegne probleme u lancu snabdevanja koji su mučili automobilsku industriju od početka pandemije do sada.

Cena Teslinog Y modela većeg dometa trenutno iznosi nešto manje od 66.000 dolara. Cena je trenutno veća za 30 odsto nego 2021. godine. Tesla se dalje fokusira na „spremnost za proizvodnju“ za svoj dugo očekivani Cybertruck. Musk je rekao da će proizvodnja početi do „sredine sledeće godine“.

Kompanija navodi da je njen ukupan prihod porastao za 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Operativni prihod se poboljšava iz godine u godinu.

Svojevremeno je Tesla načinila nekoliko poteza u vezi sa ulaskom na kriptotržište i uopšte vezano za prihvatanje kriptovaluta. Kompanija je najveći iskorak u tom pravcu načinila kada je kupila bitcoin u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara. Teslina podrška bitcoin-u, baš kao i Musk-ovom omiljenom Dogecoin-u, pomogla je u daljoj integraciji kriptovaluta. Takođe, Musk je nedavno imao “super loš predosećaj o ekonomiji”.  „Nismo prodali nijedan naš Dogecoin“, rekao je Musk.

Pročitajte i:  Stigao je novi redizajnirani Tesla Model 3

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,