BIZIT 2022

Testovi koji utvrđuju koeficijent inteligencije pre rođenja

Tehnologija koja omogućava niz genetskih testova, te utvrđivanja stanja koja bi kod novorođenčeta mogla da dovedu do nižeg stepena inteligencije, izazivala je etičku buru, te pokrenula pitanja o budućnosti trudnoće i rađanja.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija Genomic Prediction kreirala je način za praćenje genetskog stanja fetusa koji su nastali vantelesnom oplodnjom, a koji je detaljniji nego bilo koji pre njega, te se u kompaniji tvrdi da bi ovakvi načini testiranja u budućnosti mogli da postanu uobičajeni na klinikama širom sveta. Ipak, to ne znači da bi ovakvi testovi trebalo da se obavljaju samo zato što je to moguće, a naglašava se da bi ova tehnologija, ako bi se našla u pogrešnim rukama, mogla da izazove niz etičkih problema.

PCPress.rs Image

Ističe se da je odavno utvrđeno da su IQ testovi nepouzdani kada je merenje inteligencije u pitanju, budući da favorizuju bogate bele građane, pa mnogi eksperti već veruju da visok rezultat na ovim testovima ne ukazuje ni na šta drugo do da je ispitanik bio u stanju da dostigne visok rezultat. Tako ni tehnologija iza koje stoji Genomic Prediction ne predstavlja način za kreiranje vojski super-inteligentnih beba, već samo alat kojim bi se utvrđivalo da li će neko novorođenče u budućnosti imati kognitivne poteškoće, što bi roditeljima omogućavalo da donose odluke na vreme, te se pravilno pripreme za dolazak novog člana porodice.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,