ASUS ROG Flow

TheOldNet: Povratak u devedesete

Oni koji žale za jednostavnijim vremenima često su podložni nostalgiji, pa traže proizvode i programe koji će ih bar na kratko vratiti u bližu, ili pak dalju prošlost. To važi i za internet iz devedesetih godina prošlog veka, kada su web sajtovi više ličili na nešto što pripada hobistima nego multimilijarderskim kompanijama.

Besplatni proxy servis po imenu TheOldNet nudi jedno takvo iskustvo – povratak na same početke interneta. Svaka web stranica koju korisnik poseti preobražava se u stariju varijantu, a uz pomoć proxy servera koji posreduje između web pregledača i stranice. Posetioci mogu da izaberu i određenu godinu, a za period između 1996. i 2012, nakon čega se sve web stranice prikazuju onako kako je internet izgledao u to vreme.

Server dobija arhivirane verzije sajtova od Archive.org, a zainteresovani mogu da iskuse i prvi popularni pretraživač – Yahoo.com – i tako se vrate u daleku 1996, pre nego što se pojavio Google. Pored prvog pretraživača korisnici mogu da provere i kako je Apple.com web sajt izgledao 1997. godine, a ako su ljubitelji video igara tu je i Electronic Arts web sajt iz istog perioda.

Pročitajte i:  Microsoft Mesh: Hologramska platforma za komunikaciju

Da bi mogli da se zabave uz pomoć TheOldNeta, zainteresovani moraju da konfigurišu svoje pregledače, što može da se učini preko podešavanja u okviru samog pregledača, ili preko operativnog sistema. Chromium pregledači se, na primer, za ovu opciju otvaraju preko proxy podešavanja u okviru operativnog sistema.

Da bi se krenulo na put kroz internet istoriju u okviru Windows 10 operativnog sistema potrebno je da se klikne na Start meni, da se u polju za pretraživanje potraži proxy i potom odabere ‘Proxy Settings’ opcija, te ‘Use a proxy server’. Nakon toga se u polje za adrese unese theoldnet.com, a u port polje željena godina. Na kraju se klikne na Save taster i sve je spremno za stari internet.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.