Top50 Glas publike

TheOldNet: Povratak u devedesete

Oni koji žale za jednostavnijim vremenima često su podložni nostalgiji, pa traže proizvode i programe koji će ih bar na kratko vratiti u bližu, ili pak dalju prošlost. To važi i za internet iz devedesetih godina prošlog veka, kada su web sajtovi više ličili na nešto što pripada hobistima nego multimilijarderskim kompanijama.

PCPress.rs Image

Besplatni proxy servis po imenu TheOldNet nudi jedno takvo iskustvo – povratak na same početke interneta. Svaka web stranica koju korisnik poseti preobražava se u stariju varijantu, a uz pomoć proxy servera koji posreduje između web pregledača i stranice. Posetioci mogu da izaberu i određenu godinu, a za period između 1996. i 2012, nakon čega se sve web stranice prikazuju onako kako je internet izgledao u to vreme.

Server dobija arhivirane verzije sajtova od Archive.org, a zainteresovani mogu da iskuse i prvi popularni pretraživač – Yahoo.com – i tako se vrate u daleku 1996, pre nego što se pojavio Google. Pored prvog pretraživača korisnici mogu da provere i kako je Apple.com web sajt izgledao 1997. godine, a ako su ljubitelji video igara tu je i Electronic Arts web sajt iz istog perioda.

Pročitajte i:  Google uhvaćen u lažnom reklamiranju

PCPress.rs Image

Da bi mogli da se zabave uz pomoć TheOldNeta, zainteresovani moraju da konfigurišu svoje pregledače, što može da se učini preko podešavanja u okviru samog pregledača, ili preko operativnog sistema. Chromium pregledači se, na primer, za ovu opciju otvaraju preko proxy podešavanja u okviru operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Da bi se krenulo na put kroz internet istoriju u okviru Windows 10 operativnog sistema potrebno je da se klikne na Start meni, da se u polju za pretraživanje potraži proxy i potom odabere ‘Proxy Settings’ opcija, te ‘Use a proxy server’. Nakon toga se u polje za adrese unese theoldnet.com, a u port polje željena godina. Na kraju se klikne na Save taster i sve je spremno za stari internet.

PCPress.rs Image

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,