BIZIT 2022

Tianwen-1: Kina objavila nove fotografije Marsa

Iz agencije China National Space Administration (CNSA) je stiglo nekoliko fotografija Marsa, a snimila ih je letelica Tianwen-1, koja se trenutno nalazi u orbiti ove planete.

PCPress.rs Image

Agencija je objavila tri fotografije, od kojih su prve dve panhromatske (napravljene uz pomoć posebne vrste crno-belog filma koji je osetljiv na sve talasne dužine vidljive svetlosti), a prizori koji se na njima vide prikazuju površinu planete, koja je isprekidana kraterima, dinama i grebenima. Fotografije su napravljene sa udaljenosti od 300 do 350 kilometara od površine Marsa. Treća fotografija je u boji i prikazuje severni pol planete, a snimljena je sa udaljenosti od pet hiljada kilometara.

PCPress.rs Image

Tianwen-1 je u orbitu Crvene planete ušao 24. februara, te od tada „posmatra“ njenu površinu, kako bi pronašao pogodno tle za sletanje. Lander i rover bi na Mars trebalo da se spuste u maju, da bi se vozilo pridružilo Perseverance roveru agencije NASA. To ne znači da će se sresti, bar ne odmah, budući da bi kineska misija trebalo da sleti u oblast Utopia Planitia – veliku ravnicu ispod čije površine se, kako se pretpostavlja, kriju velike količine podzemnog leda, dok je Perseverance u delu koji je poznat pod imenom Jezero Crater, a pripada sasvim drugom području po imenu Isidis Basin.

Pročitajte i:  Još jedna planeta koja liči na Zemlju

PCPress.rs Image

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,