BIZIT 2022

Tiho, tiše, Logitech

Zvučno zagađenje često ne primećujemo, posebno mi koji dugo živimo i radimo u bučnim sredinama. Logitech se ipak odlučio da nam predstavi tihe miševe koji nisu samo tihi, već i briljantni u svakom pogledu inženjerskog filigranstva.

Ako mislite da se više ništa značajno ne može dogoditi na polju miševa ili, uopšte, pointera za interakciju, onda se varate. S vremena na vreme, upravo nas Logitech podseti da nešto može da se učini, bilo na povećanju rezolucije i preciznosti, usavršavanju treking sistema koji će raditi bolje na raznovrsnijim podlogama, a ovaj put pažnju su posvetili tome da nova generacija miševa bude… tiha. Pa ako ih nismo čuli, M220, M330 i M720 Triathlon smo osetili svim ostalim čulima.

Majstori se prepoznaju i po detaljima, pa smo unapred spremili katanu da otpakujemo poslovično dobro zavareno plastično pakovanje Logitech miševa, ali iznenadio nas je novi pristup s perforiranim pakovanjem; otpakivanje je bilo gotovo čim smo stavili dva prsta u za to predviđene otvore. Ne znamo da li je to rezultat osluškivanja želja korisnika, ali svakako je lepo što ne morate da jurite najubojitije sečivo u kući da biste došli do svog novog miša.

Pročitajte i:  Logitech G535 LIGHTSPEED bežične gejming slušalice

Osnovni model M220 Silent je simetrični miš, jedini iz ove serije koji je pogodan i za levoruke korisnike. Nešto napredniji M330 Silent plus ima ergonomski oblik prilagođen desnoj ruci, ali nije isključeno da će se pojaviti i varijanta za levoruke. Ne treba previše trošiti reči na kvalitet, jer Logitech nudi najbolja rešenja, bez suvišnih (a jeftinih) kvazi‑dizajnerskih iskoraka kojima mnogi proizvođači miševa pokušavaju da privuku kupce.

Stabilna, dovoljno široka osnova obezbeđuje glatko klizanje po raznim vrstama podloga, lako i balansirano držanje u ruci i već poznatu preciznost – opet na raznim vrstama podloga. Oba modela imaju USB nano‑prijemnike i napajaju se iz jedne AA baterije, pri čemu je za M220 deklarisani vek baterije 18 meseci, a za M330 čak 24 meseca. Dakle, Logitech opet nudi sve što ćete od jednog miša poželeti, uz novost koja se ne čuje.

Iako smo se na „kliktanje“ miša odavno navikli, nekada mikroprekidači zaista mogu da budu bučni, pogotovo u kreativnijoj sredini u kojoj su svi skoncentrisani na rad posle burnog zajedničkog brejnstorminga. Istraživanja nezavisnih testera pokazuju da je Logitech kod ovih miševa snizio buku mikro‑prekidača, pa i svih ostalih mehanizama, poput scroll točkića, pa i podloški za naleganje za preko 90 procenata. Često sam nepoverljiv prema radikalnim novotarijama ovakve vrste, jer čujni „klik“ ima i mentalnu poruku – ako ste ga čuli, znači da ste pouzdano izveli akciju koju ste želeli. Logitech je pažljivo napravio ovaj mehanizam tako da nema dileme da li ste pritisnuli taster na mišu. M330 ima i dodatnih ergonomskih kvaliteta, uz odgovarajući oblik, gumiran na pravim mestima nudi sjajan doživljaj korišćenja koji vas neće umoriti.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

Nekad ne mogu da sputam svoju strast prema luksuznim stvarima, a M720 Triathlon je pravi primer za to, pa ako se već nisu stekli uslovi da vozim Mercedes… Pogađate, ovaj model je sve ono što ste od miša ikada želeli. Oblikom podseća na M330, ali je neznatno veći i teži, pa baš zbog toga savršeno leži u ruci. Iako to nije posebno naglašeno, model je Silent tipa tj. primenjene su sve pomenute tehnike utišavanja.

Koplja se obično lome oko toga da li je wireless miš uopšte primeren za igranje – bežična konekcija je nužno sporija od žice. Verujte nam da ovaj miš jeste gejmerski – provereno je u nekoliko tipičnih scenarija, pa bilo da je spojen preko nano‑prijemnika ili Bluetooth konekcije, reaguje izvanredno brzo, precizno i pouzdano.

Tajna malih tastera označenih brojevima 1, 2 i 3 je u tome da ovog miša možete da povežete istovremeno s tri različita uređaja (odakle potiče i njegovo ime). Na raspolaganju su bežična i BT konekcija, a tasterima se prebacujete s jednog uređaja na drugi. Ukratko, Triathlon je savršenstvo od miša, skoro kao Fender Telecaster sa single‑coil magnetima među gitarama.

Pročitajte i:  Logitech i Tencent Games razvijaju cloud-baziranu ručnu konzolu

Mračna strana svih ovih novih modela je prilično visoka cena, ali u životu treba uživati u malim stvarima – bolje novi miš nego polovni mig…

PCPress.rs Image

M220 Silent M330 Silent plus M720 Triathlon
Dimenzije 99×60×39 mm; 75,2 g 105,4×67,9×38,4 mm; 91,0 g 115×74×45 mm; 135 g
Veza nano-prijemnik nano-prijemnik nano-prijemnik + Bluetooth
Baterija 1×AA 1×AA 1×AA
Cena (dinara) 3,449 5,549 9,699

www.logitech.com

Voja Gašić

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,