TikTok CEO napustio kompaniju

U jeku progona koji je američka administracija pokrenula protiv kineskih kompanija WeChat i Tencent, a čija je direktna žrtva TikTok, bivši rukovodilac kompanije Disney i sadašnji CEO kompanije TikTok Kevin Mayer je pobegao. Stigao je u maju kada je već ostvaren veliki uspon i proboj na zapadnim tržištima, ali je već doneo odluku da se povuče, manje od četiri meseca nakon imenovanja.

PCPress.rs Image

Kevin Mayer je ostavio poruku u čiji je sadržaj imao uvid CNN Business, rekavši da je “morao da napravi značajan osvrt na dešavanja, imajući u vidu velike promene u političkom okruženju i strukturne promene koje će takva promena zahtevati”.

Više funkcija, uloga nejasna

Portparol kompanije TikTok je saopštio da kompanija razume političku dinamiku poslednjih meseci i da je u skladu s tim promenjena uloga koju je Kevin Mayer trebao da odigra. Političku korektnost tumačimo time da, budući da je blokiran ne samo dalji rast, već dovedeno u pitanje samo poslovanje na američkom tržištu, ni sama kompanija nije sigurna kome da poveri svoje operacije.

Pročitajte i:  IT startap priča: Pare na sunce!

Međutim, Mayer nije imao samo ulogu CEO-a u TikTok-u – budući da je poznata multidisciplinarna sposobnost modernih rukovodilaca na najvišim menadžment pozicijama koje navodno zahtevaju 24-časovnu posvećenost, pravo je malo čudo da je istovremeno Mayer i COO (Chief Operating Officer) kompanije ByteDance, čiji je zapravo TikTok. Za sada nema informacija o tome da li je i ovu funkciju napustio.

Maslo Mark-a Zuckerberg-a?

TikTok je morao da pribegne brojnim merama nakon što je pod pritiskom američke administracije došlo do situacije da se forsira njegova prodaja nekoj od velikih društvenih mreža. Prema nazvaničnim informacijama, za čitavu zavrzlamu koja bi mogla da proizvede velike tenzije i otvori novu eru u američko-kineskim sukobima je zapravo odgovoran Mark Zuckerberg, koji je “tužio” TikTok direktno predsedniku Trump-u, nakon što je dugo bezuspešno pokušavao da kreira direktnog konkurenta putem servisa koji su u njegovom vlasništvu (Facebook, Instagram).

Trump, inače veoma podložan uticajima moćnih ljudi industrije i poznat kao “čovek koji donosi odluku u korist onoga ko poslednji ostane s njim u kancelariji”, je potom doneo odluku da direktno interveniše na navodno slobodnom tržištu i potpisao ukaz koji mu je sugerisan.

Pročitajte i:  Više od trećine zaposlenih želi da radi od kuće i posle korone

Prema poslednjim informacijama, za preuzimanje TikTok-a su zainteresovani Microsoft, Twitter i Oracle. Kako god da se saga dovrši, vrlo je verovatno da bi sve bilo okončano promenom na mestu CEO-a, tako da odlazak Mayer-a nije (pre)veliko iznenađenje.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,