PC Press Studio

TikTok i nove zabrane u SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa naredio je osoblju da izbriše TikTok sa svih mobilnih telefona koje je izdao Dom, prema internom dopisu do kojeg je došao NBC News. Direktivu je navodno izdala glavni administrativni službenik Doma, a takođe zabranjuje preuzimanje popularne aplikacije za društvene mreže na uređajima koje izdaje House.

PCPress.rs Image

CAO-ova kancelarija za sajber bezbednost veruje da je TikTok „visok rizik za korisnike“ zbog nedostatka transparentnosti u pogledu toga kako njegova kineska matična kompanija, BiteDance, rukuje podacima o klijentima. „Kućnom osoblju NIJE dozvoljeno da preuzima TikTok aplikaciju na bilo koji mobilni uređaj kuće“, navodi se u dopisu. „Ako imate aplikaciju TikTok na svom mobilnom uređaju House, bićete kontaktirani da je uklonite.“

Portparolka TikToka, rekla je za The Wall Street Journal da je ovaj potez politički signal, a ne praktično rešenje za bezbednosne probleme, i tvrdi da će zabrana imati minimalan uticaj jer vrlo mali broj telefona kojima upravlja House ima instaliran TikTok.

Direktiva prati brojne druge pokušaje da se ograniči upotreba TikToka u SAD zbog straha da bi kineska vlada mogla da koristi aplikaciju za praćenje i špijuniranje ljudi u SAD. TikTok je već zabranjen na uređajima u vlasništvu vlade od strane lokalnih administracija u 19 država navodeći bezbednosne brige, a omnibus zakon o potrošnji od 1,7 biliona dolara koji je Kongres usvojio 23. decembra sadrži jezik koji zabranjuje aplikaciju na telefonima koji se izdaju zaposlenima u agencijama u izvršnoj vlasti, uz izuzetke za sprovođenje zakona, nacionalnu bezbednost i istraživačke svrhe.

Pročitajte i:  GM je sada drugi po veličini proizvođač EV u SAD

TikTok pregovara sa Ministarstvom pravde

TikTok je dugo poricao da je njegovo rukovanje korisničkim podacima razlog za zabrinutost, navodeći da se podaci o američkim korisnicima ne čuvaju u Kini i da se te informacije ne dele sa kineskom vladom. Kompanija je obećala da će se „smisleno pozabaviti svim bezbednosnim problemima koji su pokrenuti i na saveznom i na državnom nivou“ u izjavi prošle nedelje nakon što je Kongres usvojio zakon o potrošnji.

Mnogi članovi Kongresa prisutni su na TikTok-u, i dok se od zakonodavaca i osoblja Predstavničkog doma sada traži da izbrišu aplikaciju, ova direktiva se još uvek ne primenjuje na Senat. Neki senatori poput Marka Rubija (R-FL) nedavno su pozvali na zabranu TikTok-a širom zemlje u SAD.

Na TikTok-u je težak posao ako se nada da će ubediti američku vladu da se platformi može verovati. Interna istraga je 23. decembra otkrila da je nekoliko zaposlenih u BiteDance-u pristupilo TikTok podacima američkih novinara, uprkos tome što su ranije tvrdili da nikada nisu korišćeni za ciljanje pojedinaca kao što su članovi američke vlade ili novinari.

Pročitajte i:  Volkswagen gradi svoju prvu fabriku EV baterija u Severnoj Americi

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,