PC Press Studio

TikTok o sporazumu o bezbednosti SAD

Popularna aplikacija za kratke video snimke TikTok nudi da više svog poslovanja vodi na dohvat ruke i da ga podvrgne kontroli sa strane dok pokušava da ubedi američku vladu da joj dozvoli da ostane u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance.

PCPress.rs Image

TikTok je pokušavao da uveri ministarstva i agencije američke vlade u poslednje tri godine da se ne može pristupiti ličnim podacima građana SAD i da njihovim sadržajem ne može manipulisati Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi entitet pod uticajem vlade te zemlje.

Prošle godine, predsednik Joe Biden je opozvao izvršnu naredbu svog prethodnika Donald Trump da zabrani TikTok u Sjedinjenim Državama, ali su nastavljeni pregovori između njegove administracije i kompanije društvenih medija oko potencijalnog sporazuma koji bi se bavio bezbednosnim problemima.

Američki zakonodavci koji žele da se obračunaju sa Kinom u okviru šireg skupa sporova oko trgovine, intelektualne svojine i ljudskih prava uhvatili su se u bezbednosnu zabrinutost u vezi sa TikTokom kako bi izvršili pritisak na Belu kuću da zauzme čvrst stav.

TikTok je već predstavio nekoliko mera koje imaju za cilj smirivanje vlade SAD, uključujući sporazum za Oracle da skladišti podatke korisnika aplikacije u Sjedinjenim Državama i odeljenju za bezbednost podataka Sjedinjenih Država (USDS) radi nadgledanja odluka o zaštiti podataka i moderiranju sadržaja. Potrošila je 1,5 milijardi dolara na troškove zapošljavanja i reorganizacije za izgradnju te jedinice, prema izvoru upoznatom s tim.

Pročitajte i:  TikTok je zabranjen za uređaje koji su u vlasništvu Državnog univerziteta Floride

Međutim, neki vladini zvaničnici, uključujući Ministarstvo odbrane SAD, Federalni istražni biro i Centralnu obaveštajnu agenciju, i dalje se protive bezbednosnom sporazumu, prema izvorima. Ovi zvaničnici tvrde da će korisnici TikToka i dalje biti ranjivi jer će se aplikacija i dalje oslanjati na svoju tehnologiju na ByteDance, koji takođe upravlja kineskom aplikacijom za kratke video snimke Douyin.

Da bi prevazišao ove prepreke, TikTok je pokušao da obezbedi nove nivoe nadzora vladi SAD. To je proširilo ulogu Oracle-a na osiguravanje da je TikTok-ova tehnološka infrastruktura odvojena od ByteDance-a, rekli su izvori.

Oracle će pregledati i kodove aplikacija, koji određuju izgled i osećaj TikTok-a, i serverske kodove, koji pružaju funkcije kao što su pretraga i preporuke, prema izvorima. Recenzije će se odvijati u namenskim „centrima za transparentnost“ koje posećuju Oracle inženjeri, a prvi bi trebalo da bude otvoren u Merilendu u januaru, dodao je jedan od izvora.

TikTok je takođe predložio formiranje „proksi“ odbora koji bi vodio odeljenje USDS nezavisno od ByteDancea, rekli su izvori.

Pročitajte i:  TikTok počinje da uklanja video snimke sa dezinformacijama o klimatskim promenama

Upravni odbor USDS-a bi imao tri člana koje bi pregledao Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama panel za nacionalnu bezbednost. BiteDance ne bi imao kontrolu nad odborom i njegovim odlukama iako bi plaćao operacije odeljenja USDS.

TikTok je takođe tražio da angažuje nezavisne revizore i monitore koje bi plaćala kompanija, ali bi izveštavali CFIUS, prema izvorima. Poslala je zahteve za predloge za neke od uloga kompanijama i konsultantima i odredila rok za odgovore u prvoj polovini januara.

Izvori su zatražili anonimnost kako bi razgovarali o proširenoj ulozi Oraclea, predloženom proksi odboru i detaljima o zapošljavanju i trošenju u TikTok-u, koji se ovde po prvi put izveštavaju.

Portparolka TikToka odbila je da komentariše konkretne ustupke koje je kompanija učinila američkoj vladi, ali je rekla da je rešenje za bezbednosne probleme koje je postavilo CFIUS-u „sveobuhvatno“. Ona je dodala da TikTok od kraja leta nije razgovarao sa vladom SAD „o suštini predloženog sporazuma“.

„Postigli smo značajan napredak u implementaciji tog rešenja tokom prošle godine i radujemo se završetku tog posla kako bismo otklonili ove brige“, ​​rekla je portparolka TikToka. Oracle nije odgovorio na zahtev za komentar.

Pročitajte i:  TikTok ograničava vreme korišćenja za tinejdžere

Bela kuća da odluči

Američki zvaničnici uključeni u pregovore nagovestili su da mnoge od dobrovoljnih mera koje TikTok sprovodi za jačanje svoje bezbednosti mogu biti deo bilo kakvog sporazuma koji bi omogućio ByteDance-u da zadrži svoje vlasništvo, rekao je jedan od izvora. Međutim, nejasno je da li će Bidenova administracija na kraju potpisati bezbednosni ugovor sa TikTokom.

Ishod će na kraju odrediti Bela kuća, dodaju izvori, jer će Biden biti pozvan da presudi o argumentima različitih vladinih odjela i agencija koje podržavaju ili odbacuju dogovor.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: