PC Press Hosting 2020

TikTok sumnje: Servis za prikupljanje podataka maskiran u socijalnu platformu

TikTok korisnici u Australiji mogli su da čuju upozorenja koja su u vezi sa ovom platformom, i u kojima se tvrdi da je zloupotrebljava kineska Komunistička partija.

Vladine agencije su tako upozorile da aplikacija aktivno prikuplja podatke o korisnicima, a građanima se obratio i premijer Australije, te ih upozorio da vode računa o tome koje podatke daju na korišćenje. Generalni direktor TikTok-a za Australiju je sa druge strane naglasio da se podaci korisnika ne dele sa stranim vladama, te sve optužbe odbacio.

TikTok je u vlasništvu kompanije ByteDance, čije je sedište u Pekingu, a platformu koristi 1,6 miliona Australijanaca, koji su uglavnom mlađi od 25 godina. Aplikacija se već ranije našla na stubu srama, a nakon što je otkriveno da se cenzurišu sadržaji koji bi mogli da naškode ugledu Kine, te to da se prikupljaju podaci korisnika i u drugim zemljama.

Tako se ponovo pokrenulo pitanje transparentnosti u prikupljanju podataka, a najviše zbog toga što korisnici obično nisu upućeni u to koje sve podatke ovakve aplikacije skladište.

Pročitajte i:  TikTok napušta Hong Kong zbog novog kineskog zakona o bezbednosti

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.