Tinejdžer koji je hakovao Twitter osuđen na tri godine zatvora

Graham Ivan Clark izjasnio se krivim nakon hakerskog napada na Twitter-u prošlog leta, gde je došlo do preuzimanja na desetine naloga poznatih ličnosti i novčane pronevere od 100,000 američkih dolara. Mladi tinejdžer je sa samo 17 godina optužen za vođenje prevare i sledi mu tri godine zatvora kao deo sporazuma o priznavanju krivice.

Tinejdžer koji je hakovao Twitter osuđen na tri godine zatvora.

Napad izveden sa još dvojicom saradnika

Clark je već bio pod zatvorskom kaznom prošlog leta gde je proveo 299 dana. Tada je osuđen kao mladi prestupnik, a kao deo dogovora dobio je mogućnost da mu se smanji period služenja kazne u zatvoru, dok je ostatak izvršenja kazne predviđen u logoru za obuku. Mladom hakeru je takođe zabranjeno korišćenje računara bez dozvole i prisustva nadzornih organa. Napad se desio 15. jula 2020. godine i postao je jedan od najvećih bezbednosnih incidenata na Twitter-u. Ubrzo nakon hakovanja mnogi nalozi javnih ličnosti poput Elon Musk-a, Bill Gates-a i Joe Biden-a su kompromitovani i korišćeni za promociju Clark-ovih bitkoin prevara gde je zaradio više od 100,000 američkih dolara.

Pročitajte i:  Twitter prikazao novi koncept za filtriranje odgovora

Clark je navodno izveo hakerski napad sa još dvojicom svojih saradnika koje je upoznao na forumu za prodaju korisničkih imena na Twitter-u, pod nazivom UGusers. Alati koje su koristili na mreži omogućili su im preuzimanje kontrole nad tuđim računima, slanje objava na Twitter-u tražeći od javnosti bitkoine. Ubrzo nakon hakovanja, Clark je uhapšen u svojoj kući u Hillsborough-u, dok su njegovi saradnici Mason Sheppard iz Velike Britanije i Nima Fazeli iz Orlanda, takođe optuženi za savezne zločine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: