ePlaneta

To XP or not to XP…

Kada jednom zasednete na rukovodeće mesto velike računarske firme, tu ćete ostati dok ne pronađete sledeće bolje mesto ili dok ne odete u penziju. Tako je bilo neko vreme, a danas se fotelje itekako tresu…

WinXP-IE9Još niste razumeli? Ako do sada niste razumeli, vreme je da prihvatite neizbežno: Windows XP je gotov. A ako sami to ne umete, nemate hrabrosti da se suočite sa činjenicama, nemate srca da se odvojite od svog miljenika, Microsfot vam i u tome pomaže: sledeći Internet Explorer neće raditi na tom zastarelom operativnom sistemu.

Jeste li se potresli? Da li je vaša vera u lepšu budućnost poljuljana? Novi IE nudi primetno ubrzavanje iscrtavanja stranica zahvaljujući novoj tehnologiji koja se oslanja na grafički procesor, čiji drajveri podržavaju tu vrstu saradnje sa operativnim sistemom. A ta saradnja se obezbeđuje kroz novu skraćenicu koja će morati da se pojavi na vašem računaru: Direct2D, rekosmo, neće biti pravljen za Windows XP.

Šta to u praksi znači? Ovog avgusta je Windows XP uzeo oko 66.7% kolača svih Windows operativnih sistema koji krstare Internet nebom. Istovremeno, preko 90% Windows računara na planeti ima instaliran baš ovaj staromodni operativni sistem, mada moramo priznati da su u SAD ovi procenti malo pomereni ka Windows-u 7. Malo. A od svih računara na svetu koji krstare Internetom, IE je instaliran na oko 60%, sa očiglednim trendom opadanja.

Pročitajte i:  Nema žurbe na Windows 11! Microsoft i dalje unapređuje Windows 10 novim funkcijama

Šta možemo da zaključimo iz ovoga? Možda da će svih 66.7% vlasnika Windows XP licenci pohrliti da urade upgrade na Windows 7 kako bi nabavili novi IE9 kada se bude pojavio? Nema šanse. Pre će biti da će onih 60% koji su do sada koristili IE u tom trenutku pogledati da li Firefox ili Chrome imaju adekvatna rešenja, i odlutati u njihov tabor. Rekao bih da je ova povezana strategija (nazovimo je "pucanje u koleno iz samostrela") samo još jedan nespretan korak u gubljenju market šera, kao i Windows Phone 7.

Znaju li ovi momci iz Microsoft-a koliko je tržište postalo zaoštreno, i da u mnogim kompanijama glavnokomandujući odlaze iz firmi pritisnuti rezultatima? Šta? Bill Gates je već otišao? Gde?

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,