Brze mreže 2020

To XP or not to XP…

Kada jednom zasednete na rukovodeće mesto velike računarske firme, tu ćete ostati dok ne pronađete sledeće bolje mesto ili dok ne odete u penziju. Tako je bilo neko vreme, a danas se fotelje itekako tresu…

WinXP-IE9Još niste razumeli? Ako do sada niste razumeli, vreme je da prihvatite neizbežno: Windows XP je gotov. A ako sami to ne umete, nemate hrabrosti da se suočite sa činjenicama, nemate srca da se odvojite od svog miljenika, Microsfot vam i u tome pomaže: sledeći Internet Explorer neće raditi na tom zastarelom operativnom sistemu.

Jeste li se potresli? Da li je vaša vera u lepšu budućnost poljuljana? Novi IE nudi primetno ubrzavanje iscrtavanja stranica zahvaljujući novoj tehnologiji koja se oslanja na grafički procesor, čiji drajveri podržavaju tu vrstu saradnje sa operativnim sistemom. A ta saradnja se obezbeđuje kroz novu skraćenicu koja će morati da se pojavi na vašem računaru: Direct2D, rekosmo, neće biti pravljen za Windows XP.

Šta to u praksi znači? Ovog avgusta je Windows XP uzeo oko 66.7% kolača svih Windows operativnih sistema koji krstare Internet nebom. Istovremeno, preko 90% Windows računara na planeti ima instaliran baš ovaj staromodni operativni sistem, mada moramo priznati da su u SAD ovi procenti malo pomereni ka Windows-u 7. Malo. A od svih računara na svetu koji krstare Internetom, IE je instaliran na oko 60%, sa očiglednim trendom opadanja.

Pročitajte i:  Microsoft ispravio tri velika Windows 10 problema

Šta možemo da zaključimo iz ovoga? Možda da će svih 66.7% vlasnika Windows XP licenci pohrliti da urade upgrade na Windows 7 kako bi nabavili novi IE9 kada se bude pojavio? Nema šanse. Pre će biti da će onih 60% koji su do sada koristili IE u tom trenutku pogledati da li Firefox ili Chrome imaju adekvatna rešenja, i odlutati u njihov tabor. Rekao bih da je ova povezana strategija (nazovimo je "pucanje u koleno iz samostrela") samo još jedan nespretan korak u gubljenju market šera, kao i Windows Phone 7.

Znaju li ovi momci iz Microsoft-a koliko je tržište postalo zaoštreno, i da u mnogim kompanijama glavnokomandujući odlaze iz firmi pritisnuti rezultatima? Šta? Bill Gates je već otišao? Gde?

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,