BIZIT 2022

Toaleti bez vode za zemlje u razvoju

Oni koji žive u razvijenim zemljama i imaju pristup tekućoj vodi uglavnom ne razmišljaju mnogo o tome kuda odlazi ljudski otpad, ali je u zemljama u razvoju situacija potpuno drugačija, budući da vode ili uopšte nema, ili je ima u vrlo ograničenim količinama.

PCPress.rs Image

Kompanija Scion sa Novog Zelanda planira da reši taj problem, a tako što razvija toalete u kojima se otpad uspešno uklanja i u nedostatku vode. Naime, radi se o tome da se u novim toaletima ljudski otpad uklanja uz pomoć visokih temperatura, a sve dok potpuno ne nestane. Projekat finansira Bill i Melinda Gates fondacija koja se već neko vreme interesuje za rešavanje sanitarnih problema u zemljama koje još uvek nisu na zadovoljavajućem stupnju razvoja.

Proces je poznat pod imenom „vlažna oksidacija“, a radi se o hidrotermalnom tretmanu ljudskog otpada, budući da se stavlja pod određeni pritisak, potom se dodaje kiseonik, te se zagreva do 200 stepeni Celzijusove skale, a nakon procesa ostaju samo ugljen-dioksid i voda. “Vlaćna oksidacija” ne predstavlja novu tehnologiju, budući da se već neko vreme korist u industriji, samo što Scion planira da je uvede i u domaćinstva, te na taj način smanji posledice nedostatka tekuće vode.

PCPress.rs Image

Na ovaj način bi se rešilo i pitanje širenja zaraznih bolesti, te bi se epidemije svele na minimum, budući da bi se sa ljudskim otpadom uništavali i elementi koji su u zemljama sa sanitarnim poteškoćama glavni uzročnici mnogih opasnih bolesti.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,