TrendMicro

Tobii tehnologijom praćenja očiju sprečava druge da gledaju u vaš ekran

Situacije kada druga osoba gleda preko vašeg ramena, ne voli niko, posebno kada se radi na kompjuteru gde mogu biti prikazane privatne i osetljive informacije. Dobra vest je da će Tobii, koji se specijalizovao za tehnologiju praćenja očiju, pokušati da reši taj problem i učini da „njuškanje“ postane stvar prošlosti.

PCPress.rs Image

Kompanija je najavila novu verziju svog Aware softvera u kojoj će iskoristiti svoju tehnologiju za praćenje očiju kako bi sprečila ljude da gledaju u vaš ekran. Ovaj novi softver će iskoristiti kompjutere koji imaju kamere sa Windows Hello mogućnošću i koje će, kada otkriju da više ne gledate u svoj ekran, zamagliti ili zaključati računar kako bi sprečile da neko drugi pogleda na njega. 

Takođe vam može pomoći pri zatamnjivanju ekrana vašeg računara kada ustanete da prošetate, što će vam pomoći da uštedite nešto energije u tom procesu. Na taj način nećete morati da brinete da li će neko gledati vaše poverljive mejlove kada ustanete od računara. Kao što smo rekli, čini se da je ova tehnologija primenljiva na bilo koji računar koji dolazi sa instaliranom Windows Hello kompatibilnom kamerom. Tobii je koristio Lenovo Yoga A940 kao primer, ali pretpostavlja se da bi svaka mašina sa Windows Hello kamerom trebalo da bude više nego sposobna za ovaj zadatak.

Softver kompanije može da se koristi i u druge svrhe, a ne samo za zaštitu privatnost, te može pomoći da se tehnologijom praćenja očiju kursor miša prebaci na drugi ekran, tako da ako radite sa postavkama za dva ili tri monitora, više nećete morati da tražite kursor od ekrana do ekrana. Takođe će pružiti podatke o vremenu koje ste proveli gledajući u ekran, vašoj udaljenosti od ekrana i kada ste poslednji put napravili pauzu. Na taj način ćete znati kada je vreme da odmorite oči.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,