BIZIT 2022

Top 10 priča koje su razbile internet u 2014. godini

U prethodnoj godini je bilo toliko afera i skandala da je zaista teško odlučiti se samo za top deset. Ali po zastupljenosti, priči i uticaju odlučili smo da napravimo listu priča i vesti koje su zapalile internet zajednicu razjedinivši ili ujedinivši je.

10. Oskar Selfi

Selfie

Kada je Elen Dedženires u martu prošle godine objavila selfi na kom se nalaze najtraženiji glumci današnjice, internet zajednica je eksplodirala i nastao je rusvaj. Elen je od fotografije zaradila tri miliona dolara koje su namenjene u humanitarne svrhe dok su glumci dobili na popularnosti. Vest je bila u životu nekoliko nedelja, a fotografjia je postala najšerovanija na tviteru sa preko tri miliona podela.

9. Tuča u liftu

jay-z-beyonce-solange-met-gala-fight-billboard-650

U maju prošle godine poletelo je perje između Solanž Nouls i Džej Zija.  Sigurnosne kamere su zabeležile kratak obračun, agresivnost Solanž i pasivnost njene sestre Bijonse. Iako nisu izdali nikakvo zvanično obaveštenje zbog ovog skandala, vest je kuljala internetom neko vreme, na osnovu koje su nastale brojne parodije i memovi.

8. Fotografija Džeremi Miksa nakon hapšenja

meeks meme

Prava pomama među ženskom populacijom se dogodila u junu ove godine kada je uhapšen i fotografisan kriminalac Džeremi Miks. Nakon što je dospeo u medije i ukrao srce mnogim ženama, Džeremijeva majka je otvorila račun u banci u svrhu prikupljanja sredstava za pravnu pomoć svom sinu. Uspela je da prikupi preko dvadeset hiljada dolara.

7. Smrt Robina Vilijamsa

robin_williams

Iako su mnoge slavne ličnosti preminule prošle godine, nijedna nije podigla internet na noge kao navodno samoubistvo legendarnog komičala Robina Vilijamsa. Mesecima se pričalo i špekulisalo da li je zaista izvrišio samoubistvo i koji bi razlozi doveli do toga. Internet zajednica je zaista tugovala za gubitkom takvog talenta i glumačkog genija, pa je Google objavio da je Robin Vilijams bio najpretraživaniji pojam u 2014. godini.

6. iPhone 6

apple

Iako je tek u septembru ove godine bila zvanična premijera poslednjeg modela Apple koorporacije, nekoliko meseci unatrag se pričalo, brujalo i išekivalo poslednje Apple čudo. Havarija je nastala tek nakon lansiranja uređaja. Internet nebo se podelilo na dve strane – oduševljene i apsolutno razočarane. Što nije sprečilo korisnike da stoje u redovima da bi došli do svog telefona i Apple kompaniju da ostvari vrtoglavi profit.

5. Star Wars epizoda VII trejler

Jedna od svežijih vesti je poslednje izdanje Star Wars sage, koju u potpuno novom ruhu donosi Džej Džej Abrams. Trejler koji više podseća na tizer, napravio je pravu pomamu među poštovaocima i ljubiteljima originalne Lukasove priče. Internet su razbile tri stvari: Afrički amerikanac koji glumi Stormtrooper – a, zamena R2D2 robota i nova verzija mača. Ipak, najveći udar pretrpeo je mač na osnovu kod je nastalo dosta memova i koji je ismevan i dan danas.

4. Masovno hakovanje: nagih slika poznatih i Soni kompanije

sony

Iako su dve priče u pitanju, isti je koren problema. Veliki skandal izbio je prošlo leto kada su hakeri iz privatnih cloud računa poznatih ličnosti ukrali nage fotografije i većinu objavili. Poslednji u nizu skandala vezan je za hakovanje Soni koorporacije, kada su ukradeni filmovi Bes i Eni, dok se navodi da iza tih napada stoje hakeri Severne Koreje. Soni je kao odmazu na ugrožavanje intelektualne svojine severnokorejskih hakera lansirao na platformama na zahtev (on demand) i YouTube-u film Intervju sa Set Rodžerom i Džejms Frankom u glavnim ulogama. Iako su čelnici Soni kompanije optuženi za loš marketinški trik, oni čvrsto stoje iza optužbi za hakovanje.

3. ALS izazov

als

Ovaj izazov se već našao na jednoj od naših lista, i on je zaista potresao internet neko vreme. Celo leto i nešto preko toga svi su brujali o ledenoj vodi potpuno zanemarujući povod zbog kog je i pokrenuta akcija.

2. Kim Kardašijan naslovnica Paper magazina

kim-kardashian-break-the-internet-butt-paper-memes-1

Ispiranje mozga je trajalo jako dugo, pa i dalje traje dok se sastavljaju ovakve liste. Sve što ona uradi postane apsolutni hit na društvenim mrežama, da li je u pitanju njeno treće venčanje ili očito fotošopovana naslovnica magazina. Internet je eksplodirao i obasula nas je poplava memova i šala. Ali, dok se mi šalimo na njen račun, njen bankovni račun se munjevito puni.

1. Poplave u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj

BoJ8vLFIUAA7bce-2

Broj jedan na ovoj listi našli su se teški dani koje su zadesili teritoriju bivše Jugoslavije. Loš povod, velika nesreća i šteta, dosta ljudskih žrtava na nekoliko nedelja su zaista uspeli srčano da ujedine lokalnu internet zajednicu. Tvieter i Fejsbuk su uspeli da spasu veliki broj ljudi, životinja i drugih vrednosti. Velikom brzinom su se organizovale potrebe volontiranja i smeštanja pogođenih stanovnika, solidarnost je podignuta na visok nivo i saradanja pokazana u teškim danima je razbila kako internet tako i svakog ogorčenog skeptika u ujedinjenost internet zajednice.

Facebook komentari:
SBB