Top šest pametnih sijalica

Sijalice su postale eksponencijalno pametne u poslednjih nekoliko godina. Sada možete da zamenite vašu klasičnu električnu sijalicu sa čitavim nizom pametnih rešenja koja možete kontrolisati sa samo nekoliko dodira pametnog telefona ili tableta. Međutim, sa toliko opcija koje su preplavile tržište pametnih kuća, koju sijalicu izabrati? Izabrali smo pametne sijalice koje su najbolje ocenjene, i usput dodali poneki savet koji bi trebalo da imate na umu prilikom kupovine.

PCPress.rs Image

Cena

Pametne sijalice koriste svetleće diode (LED diode) kao i niz drugih tehnologija kako bi radile, što ih čini skupljim od tradicionalnih sijalica. To je važno imati na umu, posebno ako želite da opremite celu kuću. Međutim, pametne sijalice koriste manje struje i traju mnogo duže, što znači da možete tako da uštedite novac na duže staze. Kao što ćete već videti, većina opcija sa ove liste je ispod 100 dolara, tako da cena nije toliko visoka kao što je bila pa čak i godinu dana ranije.

Boja i jačina svetla

Neke od sijalica sa liste su bele boje, dok druge imaju mogućnost da emituju bilo koju boju iz duginog spektra. Boje su zabavan način sa kojim možete promeniti atmosferu u vašem domu, ali često je rezultat skuplja sijalica.

Većina pametnih sijalica o kojima pišemo su označene na tržištu kao ekvivalent običnim sijalicama od 60w. Da biste utvrdili koliko sijalica jako svetli, morate da pogledate koliko lumena (izvedena jedinica svetlosnog fluksa) emituje, što je veći lumen to je svetlo jače. Ali čak i tada, svetlo može da svetli u jako malom snopu ili u veoma širokom, s toga nije na odmet pročitati komentare i kritike da biste saznali kako svaka sijalica radi.

Još jedna stavka na koju treba da obratite pažnju je temperatura boje. Visoke temperature, kao što je 8500k, izgledaju kao jako svetlo u kancelarijama, što je dobro, ako želite da budete budni ili ako je koristite dok radite. Niske temperature, kao što je 2500k, emituju toplu i blagu svetlost koja je odličan za opuštanje.

Pročitajte i:  Pametna Philips lampa za izlazak sunca

Kontrola

Naravno, svaku sijalicu možete da uključite u utičnicu i prekidačem da kontrolišete uključivanje i isključivanje po potrebi, ali nas ovde interesuju aplikacije pomoću kojih kontrolišemo ove pametne sijalice.

Pošto ćete uglavnom kontrolisati ova svetla pomoću pametnog telefona ili tableta, želite da budete sigurni da ćete to moći da uradite lako. Ako imate više sijalica, na primer, trebaće vam odgovarajuća aplikacija koja će vam omogućiti da ih lako grupišete i podesite jačinu svetla ili boju cele grupe u isto vreme. Sve ovo rešava na primer Amazon Echo, a uz pomoć virtuelnog asistenta Alexa moći ćete da kontrolišete sijalice svojim glasom.

Opcije

Pametne sijalice pružaju određeni stepen kontrole i interakcije koje jednostavno ne možete da dobijete od tradicionalnih sijalica, uključujući programirane tajmere i opcije za daljinsko upravljanje. Takođe su i zgodnije, mnogo je lakše dodirnuti ekran pametnog telefona nego ustajati i šetati se do prekidača na zidu.

Većina sijalica o kojima pričamo rade ili na daljinsko upravljanje ili mogu da se programiraju, što je odlično ako želite da uštedite na računima za struju ili ako često zaboravljate da ugasite svetla prilikom izlaska iz kuće. Neke sijalice koriste geofancing, što žnači da rade sa GPS-om koji je na vašem pametnom telefonu kako bi odredili gde se nalazite i uključili ili isključili svetla u određenom trenutku u zavisnosti od toga da li ste blizu kuće ili se udaljavate. Sijalice koje menjaju boju su odlične za pravljenje atmosfere, a određeni modeli mogu čak i da se usklade sa filmom ili serijom koju gledate radi potpunijeg ugođaja.

Kao što smo već pomenuli, određene sijalice mogu da se povežu sa Amazon-ovom Alexa-om, Apple-ovim HomeKit-om ili sa Google-ovim Assistant-om, kako biste mogli da upravljate kućnim osvetljenjem vašim glasom. Takođe, možete da integrišete neke od ovih sijalica sa sigurnosnim kamerama, termo regulatorima ili nekim drugim pametnim uređajima u kući. If This Than That (IFTTT) kompatibilnost vam omogućava da sve podesite kako vama odgovara i da, na primer, svetlo automatski reaguje na određeni okidač, kao što su notifikacije na telefonu ili vremenske promene.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Ne preporučujemo vam trenutno sijalice koje rade dve stvari od jednom (na primer sijalica i zvučnik u isto vreme), s obzirom da nismo pronašli one koje su se dobro pokazale na testiranju.

Da li vam je potreban hub?

Još jedna važna stavka na koju treba da obratite pažnju je ta da mnoge pametne sijalice moraju da se povežu sa vašim pametnim telefonom preko kućnog automatskog hub-a kao što je Wink2. Nekim sijalicama nije potreban posrednik i povezuju se sa vašim pametnim telefonom direktno preko WiFi-ja, uključujući LIFX modele. One koje se ne povezuju WiFi-jem, povezuju se Bluetooth-om, ali u tom slučaju, ograničeni ste samo na upravljanje u Bluetooth rasponu, što znači da ne možete da menjate svetlo kada niste kod kuće. Takođe, imati hub znači trošenje malo više para i dodavanje još jednog koraka u proces instalacije. Međutim, na osnovu ovoga što smo do sada videli najbolje sijalice koriste hub.

Sa svim ovim informacijama na umu, izdvojili smo najbolje pametne sijalice. U zavisnosti od vaših potreba, bilo koja od ovih opcija je dobra za početak povezivanja kućnog osvetljenja koje je više od zidnog prekidača.

Philips Hue White

14.95 dolara, ocena 4 od 5

PCPress.rs Image

Za sve one koji su zainteresovani za pametno osvetljenje, Hue White je odličan izbor. Dovoljno je pristupačan da možete da kupite više sijalica za kuću a da ne bankrotirate. Hue ekosistem jednostavno ima više opcija, podrške i raznovrsnosti nego bilo koja druga linija pametnih sijalica.

Philips Hue White and Color Ambiance A19 Starter Kit

199.99 dolara, ocena 4 od 5

200 dolara za White i Color Ambiance A19 Starter Kit i 50 dolara za svaku dodatnu sijalicu je poprilično skupo za prosečnog kupca. Međutim, ako cena nije problem Hue White i Color Ambiance su pametne sijalice koje vam preporučujemo. Lako se instaliraju, podešavaju i imaju daljinsko upravljanje, takođe se i integrišu sa mnogim drugim uređajima i servisima koje verovatno već koristite. Uprkos ceni koja je zastrašujuća, ovo je zaista dobar primer kako treba da izgleda pametna sijalica.

Pročitajte i:  Pametna Philips lampa za izlazak sunca
C by GE Starter Pack

50 dolara, ocena 4 od 5

Kao što i samo ime kaže, C by GE Starter Pack pametna sijalica je odličan način da pametno osvetljenje uskoči u priču. Imaju određene mane kao što su nedostatak Android podrške i opcije naprednog programiranja, kao i nemogućnost povezivanja sijalice sa ekosistemima drugih pametnih kućnih uređaja. Ali ako vam je ovo prvi set pametnih sijalica, onda nema bolje opcije ,ako izuzmemo TikTeck Smart LED koje koštaju oko deset dolara. GE ima bolju aplikaciju i jače svetli, ali Tik Teck sijalica menja boje i radi sa Android-om.

Cree Connected LED

14.97 dolara, ocena 4 od 5

Ako želite da uđete u svet pametnog osvetljenja, ali pri tom ne želite da potrošite mnogo novca na osvetljenje za celu kuću, ne možete da pogrešite sa Cree Connected LED. Lake su za postavljanje i upravljanje, a i bacaju veoma prijatnu belu svetlost.

GE Link Connected LED

14.97 dolara, ocena 4 od 5

Ge Link se poprilično poklapa sa Cree Connected sijalicom, međutim Ge Link imaju lepši dizajn ali kada se uključe, više nam se dopada kako Cree sijalica baca svetlo. Za istu cenu, ne možete da pogrešite ni sa jednom od ove dve.

LIFX Color 1000

59.99 dolara, ocena 4 od 5

LIFX Color 1000 sijalica je jača od Philips Hue a podjednako jednostavna za korišćenje. Ako izuzmemo HomeKit podršku, skoro pa se ova sijalica poklapa sa Hue ekosistemom. Ali 60 dolara je mnogo para za jednu sijalicu, posebno kada planirate više njih da postavite u kući. Ali ako želite da pokušate sa WiFi osvetljenjem a da ne morate da investirate u hub, LIFX Color 1000 je solidna opcija.

Facebook komentari: