BIZIT 2022

Topla voda iz servera

Poznato nam je da i uređaji poput laptopa emituju suvišnu toplotu. Za data centre koji imaju na desetine hiljada servera ovo predstavlja problem, budući da u nepovrat bacaju kako energiju, tako i novac. Da bi umanjile problem, kompanije su eksperimentisale sa migracijom farmi servera u blizinu arktičkog kruga, te čak sa držanjem servera pod vodom. Holandska startup kompanija Nerdalize izabrala je drugačiji pristup. Umesto da rasipaju energiju koju emituju njihovi serveri, odlučili su da je iskoriste za zagrevanje domova.

PCPress.rs Image

Postavka je jednostavna: platite kompaniji da instalira server u vaš dom, server vam besplatno zagreva prostor, a Nerdalize zarađuje tako što prodaje prostor na serveru drugim kompanijama. Prvi proizvod su javnosti predstavili 2015. godine – samostalni grejač za zid koji se napaja iz jednog servera, a eksperimentalno je korišćen godinu dana u pet domaćinstava. Grejači su bili spori, bilo im je potrebno oko sat vremena da se zagreju, a mogli su da utople samo male prostorije. Ali su radili.

U avgustu ove godine Nerdalize planira da 42 domaćinstva opremi svojim serverima, čija će energija služiti za zagrevanje vode. Očekuju da će ovakav način zagrevanja vode domaćinstvima uštedeti i do 300 € godišnje.

Pojam karbonski otisak predstavlja skraćenicu za opisivanje najbolje moguće procene koju možemo dobiti za kompletan uticaj nečega na klimatske promene. To “nešto” može biti bilo šta – aktivnost, jedinica nečega, način života, kompanija, jedna država ili čitav svet. Merenje emitovanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte može da se primeni i na svako domaćinstvo, pa i na svakog pojedinca, a očekuje se da bi svaka instalacija servera koju Nerdalize izvede mogla da skine oko tri tone CO2 sa spiska štetnih gasova po domaćinstvu.

Iz kompanije kažu da je ovo scenario u kojem su svi dobitnici, a lansirali su i kampanju za prikupljanje sredstava kako bi proširili projekat. Dostigli su svoj prvobitni cilj od 250.000 €, a sledeći cilj im je pola miliona.

Izvor: theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,