BIZIT 2022

Tor Uplift: Firefox dodaje novu opciju koja štiti bezbednost korisnika

Mozilla je najavila novu opciju koja štiti bezbednost korisnika, i koja bi trebalo da se pojavi u okviru Firefox 67 verzije sredinom maja.

PCPress.rs Image

Opcija je ponela ime “letterboxing“, te predstavlja novu tehniku koja dodaje takozvane „sive površine“ sa strane neke web-stranice kada korisnik menja veličinu prozora pretraživača, a koje postepeno nestaju kada se konačno izabere veličina prozora. Radi se o tome da marketinške agencije često koriste različite opcije u okviru pretraživača – kao što je veličina prozora – da bi kreirale profile korisnika i pratile ih dok menjaju veličine prozora, te posećuju nove URL-ove i otvaraju nove tabove.

Naime, „marketinški kod“ prati promene veličine prozora pretraživača, potom čita generičke dimenzije, te podatke šalje na prilagođeni server, na osnovu čega se kreiraju profili korisnika, te prikupljaju informacije o stranicama koje posećuju.”Letterboxing” sakriva dimenzije prozora pretraživača, , a tako što tokom menjanja veličine prozor drži na dimenzijama 200px sa 100px, te tako generiše univerzalnu veličinu za sve korisnike, dok se „sive površine dodaju u vrhu, na dnu, te sa leve i desne strane prozora, sve dok se proces ne privede kraju.

Pročitajte i:  Najpopularniji internet pregledači

Opciju je originalno razvio Tor pretraživač pre četiri godine, te je Mozilla sada implementira u svoj pretraživač u okviru Tor Uplift projekta koji je počeo 2016. godine, a ova funkcioniše i u slučajevima kada se prozor pretraživača povećava na maksimalnu veličinu, te kada se ulazi u fullscreen mod.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,