TrendMicro

Tor: Za i protiv anonimne mreže

Dok jedni tvrde da je Tor najbolja odbrana od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, drugi pak ubeđuju u to da štiti kriminalce, te im pomaže da sakriju ilegalne akcije. Problemom su se pozabavili i bezbednosni eksperti, a tom prilikom je utvrđeno da skoro 7% Tor korisnika posećuje lokacije koje bi mogle da nude nelegalne usluge i sadržaje.

PCPress.rs Image

Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, procenat toliko mali, te ne ukazuje na štetnost anonimne mreže. Jasno je da bilo koji anonimni servis može da se koristi i u legalne i u ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke nisu sasvim precizne, najpre zbog toga što se uvek pretpostavlja da sve lokacije na Dark Webu služe za distribuiranje nelegalnih sadržaja, što nije uvek tačno.

PCPress.rs Image

Ubrzo su reagovali i oni koji stoje iza Tor projekta, a izvršna direktorka Isabela Bagueros je u saopštenju istakla da su istraživači izabrali da sve .onion sajtove obeleže kao nelegalne, a sve posete „čistoj mreži“ okarakterišu kao legalne. Takva pretpostavka je, tvrdi, pogrešna, budući da situacija nije tako jasna. Istakla je i da onion servis nudi i Facebook, te mediji kao što su The New York Times, BBC, Deutsche Welle, Mada Masr i Buzzfeed, a kako bi zaštitili privatnost korisnika i obezbedili pristup celovitim informacijama.

Pročitajte i:  Meta planira da smanji troškove za 10% ili više narednih meseci

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,