Top50 Glas publike

Toyota i Subaru zajedno razvijaju novu EV platformu

Subaru i Toyota će se udružiti kako bi stvorili potpuno novu platformu za električna vozila, potvrdila su oba proizvođača automobila prošle nedelje u četvrtak, 6. juna. Japanske kompanije će zajednički razviti kompaktni SUV na ovoj arhitekturi, čija će verzija biti prodavana pod oba brenda.

PCPress.rs Image

„Dve kompanije nameravaju da se nose sa izazovom stvaranja atraktivnih proizvoda sa dopadljivošću koju mogu samo BEV-ovi (električna vozila na baterije) da ponude“, navodi se u saopštenju proizvođača automobila.

Dva proizvođača automobila kažu da će ova saradnja izvući prednosti i jače strane iz obe kompanije. Toyota će doneti svoju stručnost za elektrifikaciju vozila, dok će Subaru obezbediti sistem pogona na sva četiri točka. Nakon predstavljanja nadolazećeg kompaktnog SUV-a, kompanije kažu da će nova platforma za električna vozila biti dovoljno fleksibilna da može podupreti niz sedana C i D segmenta i SUV vozila.

Ovo neće biti prvi put da se Subaru i Toyota udruže u razvoju vozila. Kompanije su u početku formirale partnerstvo za saradnju 2005. godine. Prva vozila koja su razvila su bila mala, Subaru BRZ i Toyota 86 twins (kao i Scion FR-S). Prošle godine, Toyota je primenila hibridne tehnologije električnih vozila na Subaru Crosstrek-u, što je rezultiralo Crosstrek hibridom.

Pročitajte i:  Tesla isporučila 1.3 miliona vozila u 2022. godini

Nijedan od dva proizvođača automobila nije dao vremenski okvir kada će ova nova platforma vozila biti gotova, niti su rekli kada bismo mogli da očekujemo da će prvi EV SUV biti lansiran. Ali pošto ovde govorimo o razvoju od početka, razumno je pretpostaviti da plodovi tog zajedničkog rada neće doći još neko vreme.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,