BIZIT 2022

Tramp potpisao izvršnu naredbu „kojom daje prioritet“ razvoju AI-a

Nakon što je američki predsednik, Donald Tramp, u velikoj meri izbegao temu veštačke inteligencije u svom Govoru o stanju nacije, nova direktiva mogla bi da oblikuje nastali sektor jer se prepliće sa mnogim delovima društva, od vojnog do zdravstvenog. Trampova „Američka AI inicijativa“ upućuje federalne agencije da daju prioritet AI-u u svom istraživanju i razvoju, ali nije objavljeno da li će se nameniti neka određena sredstva za ove ciljeve.

PCPress.rs Image

Inicijativa takođe uključuje i deo koji ima za cilj povećanje napora da se obrazuju američki radnici koristeći kombinaciju programa koje predvodi Nacionalni savet za američke radnike i brigu o AI-u pri ministarstvu. Pored toga, inicijativa poziva vladu da poboljša pristup računarstvu u oblaku i razmeni podataka za razvoj novih AI sistema.

Izvršna naredba dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog pritiska Kine da postane globalna AI supersila i pretnje da će da se izgube radna mesta u nadolazećoj eri automatizacije. Inicijativa takođe apeluje na savezne ogranke da uspostave regulatorni okvir za AI u industrijskim sektorima.

Pročitajte i:  Šta će se desiti ako stavimo „osetljivu“ veštačku inteligenciju u mozak uzgojen u laboratoriji?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,