Trampova aplikacija cenzuriše sadržaj i odbacuje korisnike

Platforma društvenih medija bivšeg predsednika Trampa Truth Social, koja je pokrenuta pre samo dva dana, bori se sa tehničkim problemima i uvođenjem novih korisnika u ranim fazama svog uvođenja.

PCPress.rs Image

Utočište od cenzure?

Aplikacija je sebe proglasila svojevrsnom alternativom za slobodu govora Twitter-u sa blažom politikom moderiranja sadržaja. Korisnici se bore da uopšte pristupe platformi, koja sada ima skoro pola miliona ljudi na listi čekanja.

Nekoliko korisnika je istaklo da je politika moderiranja Truth Social-a znatno stroža od one na Twitter-u, uprkos tvrdnji da je utočište od cenzure Big Tech-a. Za razliku od Twitter-a, korisnici Truth Social-a mogu biti suspendovani ili potpuno uklonjeni sa platforme zbog objavljivanja sadržaja za koji moderatori smatraju da je lažan, klevetnički ili obmanjujući.

Iako je Twitter u prošlosti imao široke zabrane za Covid-19 i dezinformacije o izborima, on redovno dozvoljava da prođu druge vrste dezinformacija. Svakako korisnici drugih društvenih mreža takođe mogu dobiti zabranu zbog postavljanja sadržaja za koji moderatori smatraju da je „klevetnički, ili na neki drugi način neprikladan“. Twitter ima tendenciju da bude selektivan u načinu na koji rešava sporove između korisnika, osim ako ne uključuje ciljane kampanje uznemiravanja.

Ipak, malo je verovatno da će Truth Social moći da primeni tako strogu politiku umerenosti ako nastavi da raste. Platforma se oslanja na kombinaciju moderatora volontera, korisničkih izveštaja i botova za uklanjanje sadržaja.

Novi i budući korisnici takođe nailaze na tehničke probleme dok pokušavaju da se prijave na aplikaciju, koja je dostupna samo na iOS-u. Platforma se suočila sa prekidom usluge od 13 samo nekoliko sati nakon debija zbog masovnog prijavljivanja novih korisnika. Sada se ograničava broj novih naloga koji se mogu registrovati. Lista čekanja za pridruživanje ima više od 500.000 ljudi.

Aplikacija trenutno ima prosečnu ocenu korisnika od 4,1 zvezdice na Apple-ovom App Store-u, iako su brojni recenzenti sa 5 zvezdica primetili da još nisu bili u mogućnosti da se prijave na aplikaciju.

Jedan recenzent koji je ocenio aplikaciju sa pet zvezdica napisao je da tek treba da dobiju potvrdu e-pošte od Truth Social koja nije istekla: „Svaki put kada pokušam da otvorim nalog, ne dobijam e-poštu da potvrdim svoju adresu e-pošte. Ne, nije ni u neželjenoj pošti. Jednom sam primio e-poštu mnogo sati kasnije i već je već bilo kasno. Pokušavam i nastaviću da pokušavam.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari: