ePlaneta

Trampova društvena mreža nije licencirana?

Rok je 30 dana da se ispune uslovi, uključujući objavljivanje izvornog koda.

PCPress.rs Image

Već problemi?

Greška za licenciranje samo je još jedan od problema, na listi problema sa kojima se suočava mreža društvenih medija bivšeg predsednika Donalda Trumpa. Zaštita slobode softvera (SFC) kaže da je Trumpova medijska i tehnološka grupa (TMTG) prekršila ugovor o licenciranju kada je nedavno lansirala probnu verziju TRUTH Social. Trampova grupa je radila na modifikovanoj verziji Mastodon-a, besplatne platforme otvorenog koda za rad na društvenim mrežama sličnim Twitter-u. Svako može da koristi Mastodon pod uslovom da je u skladu sa AGPLv3, softverskom licencom koja upravlja njegovim kodom.

Jedna od centralnih odredbi AGPLv3 je da korisnici licence moraju da dele svoj izvorni kod sa svim korisnicima. Za kratko vreme, izašla je probna verzija programa TRUTH Social, ali nije ispunila glavnu odredbu. Sada, softver Freedom Conservancy, organizacija koja primenjuje licence za softver otvorenog koda, kaže da TMTG ima 30 dana da se uskladi sa AGPLv3 ili da se suoči sa posledicama.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

„Licenca tretira sve jednako (čak i ljude koje ne volimo ili sa kojima se ne slažemo), ali oni moraju da rade po istim pravilima licenci za kopiranje koja važe za sve ostale“, rekao je SFC.

Kompanija mora „odmah“ učiniti izvorni kod TRUTH Social-a dostupnim svima koji su pristupili sajtu. Ako TMTG to ne učini u roku od 30 dana, trajno će izgubiti pristup softveru koji je koristio za izgradnju svoje platforme. “Tako funkcionišu odredbe AGPLv3 bez izuzetaka, čak i ako ste magnat nekretnina, zvezda rijaliti televizije ili čak bivši predsednik SAD-a”, kažu iz SFC-a. Ako TMTG ne ispuni zahtev, mogao bi se suočiti sa tužbom. „Pratićemo ovo pitanje vrlo pažljivo i zahtevaćemo od Trumpove grupe da preda odgovarajući izvor svima koji koriste ovu aplikaciju“, rekao je SFC.

SFC je podelio detalje o tome kako je TRUTH Social aplikacija narušena. Nisu pronađeni dokazi da je neko „nezakonito provalio“ na veb stranicu. Umesto toga, napominje da je ovo predstavlja rezultat nepravilne konfiguracije. „Kada su otkriveni, ljudi su samo legitimno koristili veb lokaciju za registraciju naloga i korišćenje njenih funkcija“, rekla je organizacija.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,