ASUS ROG Flow

Transplatacija sećanja kao deo budućnosti

Spekuliše se da bi u bliskoj budućnosti moglo da bude moguće da se putem transfera RNK presadi „veštačka memorija,“ a za ublažavanje simptoma demencije ili posttraumatskog stresnog poremećaja.

Biolozi sa univerziteta UCLA nedavno su u naučnom magazinu eNeuro objavili članak koji svedoči o uspehu transfera sećanja iz jednog morskog puža u drugog. Naime, postupkom koji se u biološkim eksperimentima koristi za stvaranje takozvane uslovljene memorije, što je jednostavan proces učenja, naučnici su na repove morskih puževa emitovali blage električne impulse koji su se ponavljali. Takva stimulacija kod puževa izaziva odbrambeni refleks, a u obliku uvlačenja repa u trajanju do jedne sekunde. Nakon pet elektrošokova na svakih dvadeset minuta, te pošto je proces ponovljen nakon 24 sata, puževi su memorisali neprijatno iskustvo, pa su kasnije na svaki elektrošok reagovali odbrambenim uvlačenjem repa u trajanju od 50 sekundi, dok su puževi bez ranijeg iskustva rep uvlačili na samo jednu sekundu.

Zatim je iz nerava puževa koji su iskusili elektrošokove izdvojena ribonukleinska kiselina (RNK), te je ubrizgana u puževe koji nisu imali prethodno iskustvo sa elektrošokovima. Nakon transplantacije RNK neiskusni puževi su na elektrošokove reagovali dugotrajnim uvlačenjem repa, iako sami to ranije nisu iskusili. Poslednjih godina se otkriva da RNK ima i brojne do sada nepoznate funkcije, a jedna od njih bi mogla da bude i „prenošenje sećanja na bol,“ te prenošenje memorije sa jedne jedinke na drugu.

Tako se dovodi u pitanje ona teorija po kojoj se do sada verovalo da se sećanja skladište u sinapsama (spojevima između neurona), da bi se istraživanja usmerila na RNK, te nepoznate funkcije koje ova ima.

Izvor: CNN, Bug, Blouin News

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , ,