BIZIT 2022

Trening AI modela je manje ekološki prihvatljiv nego što mislimo

Danas se stavlja težište i naglasak na tehnologiju koja je održiva. Naši resursi su ograničeni, što znači da će na kraju doći do trenutka kada određeni resurs više neće biti dostupan. Osim toga, moramo da razmišljamo i na dugi rok, gde će naši potezi danas bez sumnje uticati na buduće generacije. AI je nesumnjivo deo naše budućnosti u kojoj smo svedoci kako se može koristiti u raznim industrijama, kao što je na primer zdravstvo, gde se može koristiti za otkrivanje stvari koje bi ljudskom lekaru mogle da promaknu.

PCPress.rs Image

Međutim, koliko god da je AI koristan, čini se da obuka AI modela može da bude prilično loša za našu okolinu. Ovo je otkriće istraživača sa Univerziteta u Masačusecu, u Amherstu, koji su u svom nedavno objavljenom radu otkrili da proces obuke AI modela može da emituje više od 284.000 kilograma ekvivalenta ugljen-dioksida. Procenjuje se da je to oko pet puta veća emisija od toga koliko prosečan američki automobil emituje za svoj radni vek, što uključuje i proces proizvodnje samog automobila.

Pročitajte i:  AI slike: Ništa više neće biti stvarno

Carlos Gomez-Rodriguez, kompjuterski naučnik sa Univerziteta A Coruna u Španiji, koji nije bio uključen u studiju, smatra: „U principu, većina najnovijih istraživanja u oblasti AI-a zanemaruje efikasnost, jer se pokazalo da su veoma velike neuronske mreže korisne za razne zadatke, a kompanije i institucije koje imaju potpun pristup računarskim resursima mogu da iskoriste ovu mogućnost da bi stekle konkurentsku prednost. Ovakvu analizu je potrebno uraditi kako bi se podigla svest o potrošenim resursima… i podstakla debata.“

To ne znači da bi istraživanje AI-a trebalo da se zaustavi, već se ovim istraživanjem nadaju da će se podići svest o uticaju koje obuka AI modela može da ima na okolinu, a možda i da podstaknu druge istraživače da razviju efikasniji hardver i algoritme za budućnost.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,